Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw. Twen Taboe 13 September was de honderdste geboortedag van Anton Constandse. Zaterdag 18 september vindt de 13e Anton Constandsedag plaats. Daar wordt het boek gepresenteerd 'Anton Constandse: leven tegen de stroom in'. Aandacht voor dit boek en onthullingen uit zijn tot nu toe onbekend gebleven klachtschrift over de wantoestanden in de gevangenis van Veenhuizen waar hij 1920/21 zes maanden verbleef. Deze week verscheen de Nederlandse biografie van Soekarno onder de titel 'Soekarno Nederlands onderdaan 1901-1950'. In OVT een gesprek met de auteur Lambert Giebels. 11.00-12.00: Aandacht voor het 'Kinderwetje van Van Houten' dat op 19 september 125 jaar geleden werd ingevoerd. Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 38: 'Strijdt vereend zonder onderscheid van richting' Zodra Nederland door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog onder de voet is gelopen vormen zich overal in het land kleine groepen van verzet. In alle sectoren van de maatschappij proberen verzetsmensen de vijand dwars te zitten, bijvoorbeeld door middel van sabotagedaden, het vervalsen van papieren, het verstoppen van joden, het opblazen van het bevolkingsregister of het neerschieten van hoge Duitsers. Er ontstaan illegale bladen die de bevolking tot saamhorigheid en verzet oproepen, zoals 'De Waarheid', 'Vrij Nederland' en 'Het Parool'. Naast deze kranten worden nog zo'n kleine duizend blaadjes, brochures en pamfletten over het hele land verspreid. Verzetsmensen die verraden of gepakt worden wacht de doodstraf . Het Oranjehotel in Scheveningen is zo'n berucht eindstation. Boeken en tentoonstellingen: - 'Soekarno, Nederlands onderdaan 1901-1950' - Lambert Giebels, isbn 90 351 2114 7, uitg. Bert Bakker - 'Anton Constandse: leven tegen de stroom in' - isbn 90 6728 099 2, uitg. Papieren Tijger, Breda - Speerpunt geschiedenis: Het Kinderwetje van Van Houten, 1874 - t/m 1 december, Rijksmuseum, Amsterdam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Andre van der Louw - jongerentijdschrift Twen Taboe

vanaf 00:04:49

Andre van der Louw over jongerentijdschrift Twen Taboe.

Anton Constandse - de honderdste geboortedag

vanaf 00:10:35

Journalist, humanist, vrijdenker, anarchist en hervormer, Anton Constandse (1899-1985) was een veelzijdig man. Hij sprak bovendien ongeveer 500 commentaren voor de VPRO-radio uit en hield zeer regelmatig lezingen. Zijn honderdste geboortedag wordt gevierd op de 13de Anton Constandse-dag. Aandacht voor een nieuw boek en een aantal nieuw onthullingen. Marnix Koolhaas spreekt met Bert Gasenbeek, historicus Klaas de Graaf en Paul van der Gaag, kleinzoon van Constandse. Boek: Anton Constandse. Leven tegen de stroom in, door: B. Gasenbeek e.a. (red.). Geluidsfragment Anton Constandse.

Soekarno als Nederlands onderdaan

vanaf 00:32:47

De eerste Nederlandse biografie over de controversiële Soekarno is uit, een van de belangrijke figuren uit de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Japanse bezetters van Indonesië, hetgeen hem zeer werd kwalijk genomen door Nederland. Soekarno werd de eerste leider van zijn land, tot hij in 1965 werd afgezet door Soeharto. Marnix Koolhaas spreekt met Lambert Giebels. Boek: Soekarno. Nederlands onderdaan 1901-1950, door: Lambert Giebels. Geluidsfragment Soekarno.

Kinderwetje van Van Houten 125 jaar

vanaf 00:56:00

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 38 - het verzet

vanaf 01:07:20

.

advertentie