Ovt

Ovt

10.00-11.00: Column Willem Drees over de spoorwegstaking van 1903. Een gesprek met Margriet Overkleeft-Verburg, oud-lid van de Registratiekamer en tegenwoordig hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Erasmus-Universiteit in Rotterdam over de roep om meer videocamera's in ons land. Verder onder andere aandacht voor de geschiedenis van de apotheek in Nederland. Dit naar aanleiding van de plannen van minister Borst van Volksgezondheid om de apotheekhoudende huisarts af te schaffen. Een gesprek hierover met het apothekersechtpaar Algera. 11.00-12.00: Reportage over heropend Gemeentearchief in Rotterdam. Een gesprek met de demograaf Dr. Frans van Poppeldie eergisteren een rede uitsprak ter aanvaarding van het ambt als bijzonder hoogleraar op de leerstoel "L.J. Rogier" aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Een leerstoel vernoemd naar de vooruitstrevende katholieke historicus Rogier. De titel van zijn lezing was : "De statistieke ontleding van de dooden: een spraakzame bron?" Een lezing over de oorzaken van sterfte in de 19e en 20e eeuw.
Met om 11.15 uur het derde deel van de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod: Deel 3: De nieuwe school Montessori-, Dalton- en Jenaplanscholen zijn nu algemeen geaccepteerd. Maar begin deze eeuw, toen reformpedagogen deze onderwijssystemen bedachten, waren ze uiterst vernieuwend. Niet al die vernieuwing kwam uit het buitenland, ook in Nederland werden deze deze eeuw allerlei initiatieven genomen. Van het schooltje in de Haagse schilderswijk, waar Jan Ligthart rond 1900 zijn ideeën in praktijk bracht, tot de laatst overgebleven Leefwerkschool in Nijmegen nu. Boeken en tentoonstellingen: - 'Poeders, Pillen en Patiënten; Apothekers en hun zorg voor de gezondheid door de eeuwen heen - H.A. Bosman-Jelgersma, isbn 90 218 2912 6 (1983), uitg. Sijthoff, Amsterdam - Tentoonstelling Herinnering & herkenning (affiches) - Gemeentearchief, Rotterdam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees: Spoorwegstaking 1903

vanaf 00:04:05

Drees zat nog op de Handelsschool tijdens de Spoorwegstaking van 1903. Hij deed er niet aan mee, maar leefde erg mee. Hij collecteerde zelfs op zijn school, nadat de staking was afgelopen. Het kleine opgehaalde geldbedrag overhandigde hij toevallig aan de schrijver Frederik van Eeden. Drees aan het begin van de jaren zestig voor de VARA-radio.

De opkomst van de videocamera voor beveiliging

vanaf 00:09:11

Kan straatgeweld worden beperkt door strategisch opgehangen videocamera’s? Of zijn die camera’s een boven proportionele aanslag op de privacy van de burger? Door extreem straatgeweld is deze discussie actueel geworden. Marnix Koolhaas praat hierover met Margriet Overkleeft-Verburg, hoogleraar staats- en bestuursrecht te Rotterdam. Zij meent dat de videocamera een ‘uiterst middel’ is en dat er ook moet worden gekeken naar andere oorzaken van geweld op straat. ‘De Wet Persoonsregistraties’ (1995) - Margriet Overkleeft-Verburg

Apotheken: Ontstaan en geschiedenis

vanaf 00:31:57

Het ontstaan van de apotheek is gedeeltelijk te danken aan de mislukte vergiftiging van keizer Frederik II door zijn lijfarts. De keizer concludeerde uit het incident dat het beter was dat degene die de medicijnen voorschreef, die niet mocht maken. In 1240 werd dit wettelijk vastgelegd en ontstond het beroep van apotheker. De positie van de middeleeuwse apotheker was redelijk welvarend. Ook over de opkomst van de farmaceutische industrie. Marnix Koolhaas spreekt met Bob en Margreet Algera. Hij is ziekenhuisapotheker en zij is bezig met een boek over de geschiedenis van geneesmiddelen.

Wilhelmina en de joodse vluchtelingen in 1939

vanaf 00:56:51

.

Gemeentearchief Rotterdam

vanaf 00:59:30

.

Sterftestatistieken 1800-2000

vanaf 01:04:04

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 3: De Nieuwe School

vanaf 01:10:53

.

advertentie