Ovt

Ovt

10.00-11.00: Column van oud-minister-president Willem Drees over het anti-militarisme na de Eerste Wereldoorlog. Een discussie tussen historicus Jos Palm en de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam Ronald de Leeuw over de plannen van het Rijksmuseum om het museum geheel opnieuw in te richten. Dit slechts enkele maanden na de officiële heropening van de afdeling Vaderlandse Geschiedenis. Verder een gesprek met Monda Heshusius, directeur Voorlichting en PR over 50 jaar Koningin Wilhelminafonds Dit jaar bestaat de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelminafonds 50 jaar en zij houden dit weekend het voorlichtingscongres Kanker '99 in de RAI in Amsterdam. 11.00-12.00: Er mag op 14 en 15 augustus worden gevlagd. Een gesprek met Derkwillem Visser van het Vlaggen Documentatie Centrum over de geschiedenis van het vlaggen in Nederland. Een reportage over het project Sprekende Gevels in Leiden. 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 13: De verheffing van het volk. Volksontwikkeling was in het begin van deze eeuw een ideaal in burgerlijke en socialistische kringen: de arbeider moest sociaal en cultureel op een hoger plan gebracht worden. Uitgeverijen kwamen met goede en goedkope boeken, openbare leeszalen schoten als paddestoelen uit de grond. In 1913 werd de eerste volksuniversiteit opgericht en de arbeidersbeweging organiseerde cursussen, lezingen en culturele voordrachten. Tentoonstellingen: - Project Sprekende Gevels, VVV, Stationsplein, Leiden

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees: antimilitarisme na de Eerste Wereldoorlog

vanaf 00:08:05

De SDAP, de voorloper van de PvdA, stemde tijdens de Eerste Wereldoorlog voor oorlogskredieten. Na de oorlog was de SDAP daarentegen zeer antimilitaristisch: Duitsland was ontwapend en de Volkenbond werd opgericht. Na de opkomst van Hitler in Duitsland werd alles weer anders en meenden de socialisten dat Nederland de plicht had om zich militair te verdedigen. Drees aan het begin van de jaren zestig voor de VARA-radio.

De NAVO: Nederland 50 jaar lid

vanaf 00:12:33

De NAVO is actief op de Balkan, Nederland is 50 jaar lid van de NAVO, Nederlandse militairen doen weer mee aan een oorlog en er schijnen geen pacifisten meer te zijn in Nederland. Commentaar van Marnix Koolhaas op de NAVO. Geluidsfragment toespraak VVD-minister Stikker 4 april 1949 (Nederlandse ondertekening NAVO-verdrag)

Kankerbestrijding: Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) 50 jaar

vanaf 00:15:49

Kanker is geen taboe meer. Tienduizend mensen bezochten een voorlichtingcongres over kanker in de RAI in Amsterdam, alsof ‘het een huishoudbeurs was’. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft zich vijftig jaar bezig gehouden met kankerbestrijding. Het KWF ontstond na het aftreden van Koningin Wilhelmina in 1948. Marnix Koolhaas spreekt met Monda Heshusius, directeur Voorlichting en PR van het KWF. Geluidsfragmenten actie ‘Haak in’- Johan Bodegraven 1951 en ‘Geven voor leven’ 1974

Discussie over de herinrichting van het Rijksmuseum te Amsterdam

vanaf 00:39:50

De historische afdeling van het Rijksmuseum is net voor miljoenen verbouwd. En nu is er opeens een Masterplan, dat die afdeling op termijn wil afschaffen. In plaats daarvan moeten kunst en geschiedenis door elkaar staan. Revolutionaire plannen, die veel weerstand oproepen. De Raad van Cultuur heeft bijvoorbeeld voorlopig negatief geadviseerd. Discussie onder leiding van Marnix Koolhaas tussen historicus Jos Palm en Ronald de Leeuw, directeur van het museum.

Nieuwe vlaggendagen en de Nederlandse vlag

vanaf 01:04:16

Een nieuwe vlaginstructie bepaald dat er elk jaar op 14 en 15 augustus gevlagd mag worden. Op de 14de ter herdenking van de oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indië en op de 15de ter gelegenheid van de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Reden om in te gaan op de geschiedenis van de Nederlandse vlag en de officiële vlaggendagen. Marnix Koolhaas spreekt met Derk-Willem Visser, directeur van het Vlaggen Documentatie Centrum Nederland.

Sprekende gevels in Leiden

vanaf 01:10:48

Gevels kunnen praten in Leiden. Als je tenminste een speciale koptelefoon opzet. Dan word je namelijk ‘aangesproken’ door allerlei gevels en gebouwen. Ellen van den Berg zette een dergelijke koptelefoon op en liep met initiatiefnemer Bart in ’t Veld door Leiden. Een reportage.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 13: Verheffing des Volks

vanaf 01:18:20

De ‘geestelijke en culturele verheffing van den arbeider’ kan aan het begin van de twintigste eeuw op veel steun in de samenleving rekenen. De socialisten willen door middel van ‘volksverheffing’ een nieuwe maatschappij. Liberalen en christenen willen maatschappelijke harmonie in dienst van de welvaart. Organisaties als uitgeverij de Wereldbibliotheek, de Volksuniversiteit, de Maatschappij tot het Nut van het Algemeen en Ons Huis zetten zich in voor de verheffing van het volk. Samenstelling Gerard Leenders, presentatie Kiki Amsberg.

advertentie