Ovt

Ovt

10.00-11.00: Column van oud-minister-president Willem Drees over stenografie. Deze week bestaat het roddelblad Story 25 jaar. Reden voor Ovt om in de geschiedenis van het roddelen te duiken met wetenschappelijk docent (Universiteit van Nijmegen) W. Evers. Verder een debat over de vraag waaraan wij eigenlijk onze Gouden Eeuw hebben te danken, met de historici Victor Enthoven, Femme Gaastra en Hans van Koningsbrugge. Dit n.a.v. het project 'Goud uit Graan over de Oostzeehandel', in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. 11.00-12.00: Reportage over voorstel tot onderduikers- en verzetsmuseum in Aalten.
11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 7: Nooit meer oorlog. In het jaar 1904 werd de Internationale Antimilitaristische Vereniging opgericht met als doel om in alle landen tegen het militarisme en kapitalisme te ageren. Vooral in de jaren twintig, de jaren van nooit meer oorlog en het gebroken geweertje vond het antimilitarisme veel aanhang. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog waren er dienstweigeraars en bleven idealisten zich inzetten voor een wereld zonder militair apparaat. Tentoonstellingen: - Tentoonstelling 'Goud uit graan'- Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam en Drents Museum, Assen 13/2 t/m 9/5.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees - stenografie

vanaf 00:03:53

Willem Drees begon als ‘zwijgend medewerker en aandachtig luisteraar’ in de politiek, dankzij de stenografie. Voor hij de politiek inging was hij namelijk stenograaf. In zijn politieke carrière is hem dat zeer van pas gekomen. Hij werd stenograaf bij de Amsterdamse gemeente en in 1906 viel hij in als stenograaf in de Tweede Kamer. Drees aan het begin van de jaren zestig voor de VARA-radio

Roddelen: Story 25 jaar

vanaf 00:08:06

Roddelen heeft een sociale functie, het houdt de groep bij elkaar, versterkt banden en is een vorm van sociale controle. Slechts 5% van de roddel is negatief, blijkt uit onderzoek. Over roddelbladen als ‘Story’ en ‘Privé’, de oorsprong van het woord roddelen en de functie van roddelen door de eeuwen heen. Marnix Koolhaas spreekt met Wim Evers, Communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Nijmegen. Geluidsfragmenten ‘Roddelen’ van Nico Scheepmaker, Bep Vuijk en Prins Claus Geluidsfragment ‘Hendrik Haan’ uit ‘Ja Zuster, Nee Zuster’.

De herkomst van de welvaart van de Gouden Eeuw: Een debat

vanaf 00:31:01

Waar heeft Nederland de welvaart van de Gouden Eeuw aan te danken? De meningen zijn zeer verdeeld, er dreigt zelfs een soort Historikerstreit in het bedaagde vaderlandse geschiedeniswereldje. Daarom een debat onder leiding van Marnix Koolhaas, die drie historici hun drie zeer verschillende theorieen laat ontvouwen. Hans van Koningsbrugge (RUG) meent dat de welvaart te danken was aan de Oostzeehandel. Femme Gaastra (RUL) betoogt dat het aan de handel op Azië te danken was, aan de VOC. En Victor van Enthoven (Koninklijk Instituut voor de Marine) houdt een pleidooi voor de Atlantische handel op Amerika en Afrika, voor de WIC. De winnaar van het debat wordt per mail gekozen. De uitslag: 1. Oostzee (116) 2. VOC (26) 3. WIC (21).

Een debat over de herkomst van de welvaart van de Gouden Eeuw

vanaf 00:31:01

Waar heeft Nederland de welvaart van de Gouden Eeuw aan te danken? De meningen zijn zeer verdeeld, er dreigt zelfs een soort Historikerstreit in het bedaagde vaderlandse geschiedeniswereldje. Daarom een debat onder leiding van Marnix Koolhaas, die drie historici hun drie zeer verschillende theorieen laat ontvouwen. Hans van Koningsbrugge (RUG) meent dat de welvaart te danken was aan de Oostzeehandel. Femme Gaastra (RUL) betoogt dat het aan de handel op Azie te danken was, aan de VOC. En Victor van Enthoven (Koninklijk Instituut voor de Marine) houdt een pleidooi voor de Atlantische handel op Amerika en Afrika, voor de WIC. De winnaar van het debat wordt per mail gekozen. De uitslag: 1. Oostzee (116) 2. VOC (26) 3. WIC (21).

Musea op zoek naar kleding uit de jongerencultuur van de laatste 50 jaar

vanaf 00:59:49

.

Onderduikmuseum in Aalten

vanaf 01:06:33

.

De gedroomde eeuw: Deel 7: Nooit meer oorlog.

vanaf 01:14:53

het jaar 1904 werd de Internationale Antimilitaristische Vereniging opgericht met als doel om in alle landen tegen het militarisme en kapitalisme te ageren. Vooral in de jaren twintig, de jaren van nooit meer oorlog en het gebroken geweertje vond het antimilitarisme veel aanhang. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog waren er dienstweigeraars en bleven idealisten zich inzetten voor een wereld zonder militair apparaat.

advertentie