Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-minister-president Willem Drees over de beurskrach en de crisis. Nederlanders zijn een spaarzame mensen. Nog nooit hebben ze zoveel gespaard als vorig jaar. Aanleiding voor Ovt om aandacht te besteden aan de geschiedenis van het sparen in Nederland. Een gesprek met de hsitorici Jozef Vos en Joost Dankers. Verder een gesprek met Karin Hofmeester die onlangs promoveerde op het proefschrift 'Als ik niet mijzelf ben: de verhouding tussen joodse arbeiders en de arbeidersbeweging in Amsterdam, Londen en Parijs vergeleken, 1870-1914'. 11.00-12.00: Een gesprekje met Hans Pars, één van de auteurs van het deze week verschenen boek over de opkomst en neergang van de Haagse voetbalclub Holland Sport. Aandacht voor de renovatie van twee kerkheuvels bij Rouveen en Staphorst. 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 16: Het luchtruim verbindt alle volkeren. Op initiatief van de plaatselijke suikerfabrikant Heerma van Voss geeft de Belgische graaf De Lambert op 27 juni 1909 met een Wright-vliegmachine op de heide bij Etten-Leur de eerste geslaagde vliegdemonstratie. In hun kielzog leggen luchtvaartpioniers als Anthony Fokker en Albert Plesman de basis voor de Nederlandse luchtvaart. Boeken: - Proefschrift 'Als ik niet mijzelf ben: de verhouding tussen joodse arbeiders en de arbeidersbeweging in Amsterdam, Londen en Parijs vergeleken, 1870-1914' - Karin Hofmeester (eigen beheer) - 'Op Hout-rust geen zegen: Opkomst en ondergang van Holland Sport'- Hans Pars/Rob Langeveld, uitg. De Nieuwe Haagsche , isbn 90 72766 32 6

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sparen

vanaf 00:09:26

De Nederlander heeft gemiddeld 17.000 gulden spaargeld op de bank staan, een nieuw record. Reden om in te gaan op de geschiedenis van het sparen. Spaarzin werd door hervormingsgezinde intellectuelen aan het einde van de achttiende eeuw gepropageerd als een hogere deugd voor de samenleving. Huisvrouwen, kinderen en dienstboden zijn in de negentiende eeuw de meest enthousiaste spaarders. Over de Nutsspaarbank (1817), de Wet op de Rijkspostspaarbank (1881) en de NSBB (1907). Na de oorlog wordt sparen gestimuleerd door de overheid. Paul van der Gaag spreekt met de historici Joost Dankers en Jozef Vos.

Joodse arbeiders 1870-1914

vanaf 00:33:02

De integratie van joodse arbeiders in de algemene arbeidersbeweging ging in Amsterdam een stuk eenvoudiger dan in London en Parijs. In eerste instantie zagen de joodse arbeiders in Amsterdam echter weinig in het socialisme. Ze waren godsdienstig en gezagsgetrouw, in tegenstelling tot de socialisten. Rond 1900 komt de ommekeer door vakbonden, waar de joodse arbeiders lid van worden, zoals de ANDB. Paul van der Gaag spreekt met Karin Hofmeester.

Column van Willem Drees: Beurskrach 1929 en crisis

vanaf 01:04:37

Het jaar 1929 begon met goede verwachtingen. Maar de beurskrach in dit jaar veranderde alles. Het leidde tot economische crisis en uiteindelijk tot oorlog. Drees kijkt terug voor de VARA-radio op 21 maart 1961.

Haagse voetbalclub Holland Sport

vanaf 01:04:41

Den Haag had ooit twee prominente voetbalclubs in de hoogste divisie, ADO Den Haag en het roemruchte Holland Sport, dat in 1971 ten onder ging. Die laatste club had legendarische spelers als Bertus de Harder en Wim Landman. En trainer Cor van der Hart, die in met het team in de kroeg aan teambuilding ging doen. Oud-supporter Paul van der Gaag spreekt met Hans Pars.

Kerkheuvel bij Staphorst

vanaf 01:12:24

Kerkheuvel bij Staphorst

vanaf 01:12:24

Kerkheuvels zijn heuvels, waar ooit een kerk op heeft gestaan. Een reportage van Gerard Leenders, die met Bert-René Brinkman van de Stichting Landschap en Natuur Overijssel een kerkheuvel bij Staphorst bekeek.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 16: Het Luchtruim Verbindt Alle Volkeren

vanaf 01:17:21

Op 27 juni 1909 vond op de heide bij Etten-Leur de eerste geslaagde vliegdemonstratie in Nederland plaats. De piloot van de Wright-vliegmachine was de Belgische graaf De Lambert, de initiatiefnemer de lokale suikerfabrikant Heerma van Voss. Luchtvaartpioniers als Anthony Fokker en Abert Plesman volgden. Aan het woord komen de piloten Carel Steensma en Gerson van Messel. Ook over de problematiek rond Schiphol. Samenstelling Hans Olink, presentatie Kiki Amsberg.

Joodse arbeiders 1870-1914

vanaf 01:33:02

advertentie