Ovt

Ovt

Verder onder andere aandacht voor de teloorgang van de scheepsbouw in Nederland sinds 1960. Dit naar aanleiding van het wel of niet voortbestaan van De Schelde. Een gesprek hierover met de econoom dr. C. de Voogd, auteur van het boek De neergang van de scheepsbouw en andere industriële bedrijfstakken. Woensdag 2 december promoveerde Bert van den Braak op de geschiedenis van de Eerste Kamer. Een gesprek over zijn proefschrift De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis 1815-1995. Ten slotte om 11.25 uur de Spoor terug-documentaire: Van vroede vrouw tot verloskundige. Een driedelige serie over de vroedvrouw en de strijd rond de bevalling. Deel 3: In rustig vruchtwater De vroedvrouwen hebben een positie verworven, het vak is zelfs aantrekkelijk voor mannen. Krijgt het daardoor status? Het vroedvrouwenmaatschap, de ideale werkkring.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 6 december 1998

vanaf 00:05:17

Rudolf de Jong over zijn belevenissen in de Franse marinehaven Toulon omstreeks 1950. Hij ontmoette een paar matrozen en ging met hen op stap. Ze kwamen terecht in een schaars verlichte ruimte, waar andere matrozen dansten met dames. ‘Bad women, too expensive’, zei een van de matrozen tegen de Jong.

De teloorgang van de Nederlandse scheepsbouw

vanaf 00:09:22

Nederland was in de jaren vijftig het vierde scheepsbouwland ter wereld. Tegenwoordig is van deze bedrijfstak weinig meer over. Volgens Kees de Voogd was het al snel duidelijk dat de scheepsbouw in de jaren zestig niet opkon tegen de buitenlandse concurrentie, zoals die van Japan. Desondanks heeft deze bedrijfstak sterk geleden onder sociale onrust en is er veel gemeenschapsgeld aan verspild. Afbouw van de scheepsbouw verliep wanordelijk en de bedrijfstak reageert weinig flexibel op de nieuwe economische verhoudingen. Interview van Kees Slager. Kees Slager spreekt met Kees de Voogd. ‘De neergang van de scheepsbouw en andere industriële bedrijfstakken’ – Cees de Voogd Geluidsfragmenten NDSM 1981 en Henk Vos 1981

De Eerste Kamer - Een omstreden instituut

vanaf 00:33:15

De enige instantie die de Eerste Kamer kan opheffen is de Eerste Kamer. Zodoende is de kans klein dat het omstreden instituut wordt afgeschaft. Daarom kan de Eerste Kamer zich het beste nuttig maken, is de conclusie van Bert van den Braak. De Eerste Kamer ontstond in 1815 en was onder andere bedoeld als ‘bolwerk van de Koning’. Deze Eerste Kamer heeft altijd tegenstanders gehad, maar bestaat dus nog steeds. Interview van Paul van der Gaag. ‘De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis 1815-1995’ – Bert van den Braak Geluidsfragment Eerste Kamer en abortus

Commentaar van Kees Slager over de naamsverandering

vanaf 01:03:50

RIOD wordt NIOD - Een commentaar

Gerechtsdeurwaarders 125 jaar

vanaf 01:05:12

Ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van de Koninklijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders is een 123-jarig oud boek gepubliceerd. Het is heruitgegeven, omdat het een mooi beeld geeft van het functioneren van de gerechtsdienaar. Kees Slager praat met deurwaarders Henk van Kampenhout en W. Rosmalen. ‘De Nederlandsche deurwaarder. Jasper Franse 1838-1916’ – (boek)

Strokartonfabriek in Scheemda

vanaf 01:16:26

Er is nooit gestaakt bij strokartonfabriek ‘De Toekomst’ en dat is vrij uitzonderlijk voor een bedrijf in Oost-Groningen. De sociale voorzieningen waren goed. De fabriek ging in 1968 dicht, maar de ruines staan er nog steeds. Reportage van Gerard Leenders, die met Anneke Teule en oud-werknemer Meindert Mulder het besneeuwde bedrijfsterrein bezocht. ‘Ons febriek. Coöperatieve vereniging en strokartonfabriek De Toekomst 1900-1970’ – Anneke Teule e.a.

Oproep Domela Nieuwenhuisfilm

vanaf 01:23:07

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum wordt op 1 mei 1999 geopend. Geert de Vries van Omroep Friesland zoekt daarom naar mensen die hem nog direct of indirect hebben meegemaakt. Er wordt een film gemaakt ter gelegenheid van de opening van het nieuwe museum in Heereveen.

Spoor terug - Van vroede vrouw tot verloskundige

vanaf 01:27:08

De vroedvrouwen hebben een positie verworven, het vak is zelfs aantrekkelijk voor mannen. Krijgt het daardoor status? Het vroedvrouwmaatschap, de ideale werkkring. Over de jaren zeventig. Laatste en derde deel, 'In rustig vruchtwater'. Samenstelling Kiki Amsberg en Saskia van Reenen, presentatie Aad Bos.

advertentie