Ovt

Ovt

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rode boekje van Mao

vanaf 00:06:50

Precies veertig jaar geleden kwam het Rode Boekje van Mao uit. Voor ons toen een intrigerende symbool van de Culturele Revolutie in de Volksrepubliek In het boekje was de enige universele waarheid besloten, een soort bijbel voor maoïsten.Een gesprekje met voormalige maoïst en KEN-lid Hans Schoots die inmiddels bekender is als biograaf van Joris Ivens en Bert Haanstra over dit ‘rode boekje’van Mao.

Geschiedenis Bureau Jeugdzorg

vanaf 00:12:31

Deze week werd Nederland weer opgeschrikt door de moord op een kind door zijn moeder en lag Buro Jeugdzorg onder vuur. Een gesprek over de geschiedenis van Bureau Jeugdzorg en over heden en verleden van het bedreigde kind. Met Lies Punselie, universitair docent op het gebied van familierecht te Leiden, en Atty van Gijn, die 30 jaar werkte bij de kinderbescherming, en die ook het even indringende als mooie boek schreef: Dit is het land waar grote mensen wonen. 10 verhalen uit de praktijk van de kinderbescherming.’

column van de oud-hoofdredacteur van de Tijd, Herman van Run

vanaf 00:32:04

Laatste column van Herman van Run over het interview op 1 september 1973 met Juliana over haar regeringsjubileum.

Zwartboek: de moord op advocaat H. de Boer

vanaf 00:38:54

In de film Zwartboek van Paul Verhoeven is het kernplot de moord op notaris Smaal. Dit verhaal is gebaseerd op de moord op advocaat mr. H. de Boer in mei 1945 enige maanden na de bevrijding. Had deze advocaat een zwart boekje met belastende informatie voor leden van het Haags verzet? De zoon van advocaat de Boer Frits de Boer heeft onderzoek gedaan naar de achtergronden van de moord en schreef er het boek ‘Een na-oorlogse moord in mei ’45: De aanslag op mr. H. de Boer’ over. Een gesprek met Frits de Boer over zijn vader.

nieuwe cd-box van VARA-radioprogramma ’t Oproer kraait

vanaf 01:04:46

Onlangs verscheen de CD-box ’t Oproer kraait, rebelse liedjes van altijd en overal’. ’t Oproer kraait was een VARA-radiopogramma met srijdliederen, samengesteld door de journalist en cabaretier Jaap van der Merwe dat tussen 1968 en 1975 te horen was. Een gesprek voer deze uitgave meteen van de samenstellers van de CD-box, de NRC-journalist en cabaret-recensent Henk van Gelder.

' Pracht en Kraal' in het Tropenmuseum

vanaf 01:10:29

Een reportage van Sigrid Dufraimont over de tentoonstellingen het Tropenmuseum in Amsterdam ‘Pracht & Kraal, van Madonna tot Masaï ’, over hoe de ontwikkeling van de kraal verbonden is met die van de mens.

'Vrouwen en de geboorte van het kapitalisme in West-Europa' van Tine de Moor

vanaf 01:16:30

Een gesprek met Tine de Moor, een van de auteurs van het boek ‘Vrouwen en de geboorte van het kapitalisme in West-Europa’. Dit boek laat zien dat er in 1200-1500 fundamentele veranderingen in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen optraden, in het bijzonder in de landen rond de Noordzee.

Het Spoor Terug: Hou-Zee! 75 jaar NSB. Deel 2

vanaf 01:24:54

Slot van een tweeluik over opgroeien in nationaal-socialistische geest . Op 14 december 1931 wordt de NSB opgericht door de dan 37-jarige Anton Mussert, hoofdingenieur bij Rijkswaterstaat en de 30 jarige Cees van Geelkerken, klerk bij de provincie Utrecht. Een tiental mensen zijn aanwezig in het zaaltje van de Christelijke Jongemannenvereniging aan het Domplein in Utrecht. Vier schrijven zich direct in als lid. Een jaar later meldt ook Hendricus Slegtenhorst zich aan en neemt zich voor zijn kinderen met het nationaal-socialistische gedachtegoed op te voeden. Zijn dochter vertelt over het opgroeien in een periode waarin de NSB haar opkomst en ondergang beleeft. Samenstelling: Gerard Leenders.

advertentie