Ovt

Ovt

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Abdicatie Edward VIII

vanaf 00:05:12

Op 10 december 1936 abdiceerde de Britse koning Edward VIII nav zijn relatie met de gescheiden Amerikaanse mrs. Wally Simpson en ontstond er een constitutionele crisis in Groot-Brittannië. Oud-correspondent in Londen Peter Brusse over deze affaire.

Arrestatie vakbondsleider Solidarnosc in Polen 1981

vanaf 00:12:54

12 december 1981 kondigde de regering van Polen de noodtoestand af en werd de vakbondsleider van Solidarnosc gearresteerd. Journalist Alexander Münninghoff was er bij. Een gesprek met hem over de dagen van de staat van beleg in Polen.

column van de oud-hoofdredacteur van de NRC, André Spoor

vanaf 00:30:34

Andre Spoor vertelt over zijn correspondentschap in Vietnam in 1967 en dat hij gevraagd werd als medehoofdredacteur van de NRC

Geschiedenis van de Bijlmermeer

vanaf 00:37:45

13 december 1966, nu 40 jaar gelden, werd de eerste paal voor de Bijlmermeer geslagen. Een gesprek over de geschiedenis van de Bijlmermeer met planoloog en Bijlmerkenner Maarten Mentzel en Pierre Heijboer, Bijlmerbewoner, stadsverslaggever en auteur van het boek ‘Wachten op de nachtegaal’, over 40 jaar Bijlmergeschiedenis.

Korps Mariniers

vanaf 01:04:34

Op 10 december 1665 wordt mede op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter het Korps Mariniers opgericht. Een gesprek over het Korps met historicus Luc Panhuysen, auteur van o.a. de biografie van de gebroeders de Witt.

'Nu geloof ik wat erin de Bijbel staat’ van Meindert Talma & the Negroes

vanaf 01:08:43

Een reportage over de Jezus leeft kerk in Drachtster Compagnie en de daar opgenomen muziek van de te verschijnen CD ‘Nu geloof ik wat erin de Bijbel staat’ van Meindert Talma & the Negroes. Op de CD staan vertalingen van een aantal nummers van de Anthology of American Folk Music in 1952 samengesteld door Harry Smith. Reportage van Astrid Nauta.

Burgemeesters van Amsterdam

vanaf 01:15:26

Deze week werd Job Cohen als 2e beste burgemeester van de wereld gekozen . Peter-Paul de Baar van het tijdschrift ‘Ons Amsterdam’ over de burgemeesters van Amsterdam door de eeuwen heen.

Het Spoor Terug: Hou-Zee! 75 jaar NSB. Deel 1

vanaf 01:24:37

Deel 1 van een tweeluik over opgroeien in nationaal-socialistische geest. Op 14 december 1931 wordt de NSB opgericht door de dan 37-jarige Anton Mussert, hoofdingenieur bij Rijkswaterstaat en de 30 jarige Cees van Geelkerken, klerk bij de provincie Utrecht. Een tiental mensen zijn aanwezig in het zaaltje van de Christelijke Jongemannenvereniging aan het Domplein in Utrecht. Vier schrijven zich direct in als lid. Een jaar later meldt ook Hendricus Slegtenhorst zich aan en neemt zich voor zijn kinderen met het nationaal-socialistische gedachtegoed op te voeden. Zijn dochter vertelt over het opgroeien in een periode waarin de NSB haar opkomst en ondergang beleeft. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie