OVT
o.a. Van wie is geschiedenis? Graffiti in Pompeii
Staatstoelage voor Willem I; Woningbouwcorporaties; Column Nelleke Noordervliet; Van wie is de geschiedenis?; Graffiti in Pompeii; Joods verzet; Het Spoor terug: 100 jaar Instituut Schoevers
Staatstoelage voor Willem I; Woningbouwcorporaties; Column Nelleke Noordervliet; Van wie is de geschiedenis?; Graffiti in Pompeii; Joods verzet; Het Spoor terug: 100 jaar Instituut Schoevers
Er is discussie over de hoogte van de toelage van de Oranjes. Jeroen Koch over Koning Willem I die als eerste een staatstoelage ontving.
Er komt een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties naar aanleiding van de problemen bij Vestia, Een gesprek met publicist Jos van der Lans, auteur van het boek Joods verzet De Geschiedenis van de Algemene Woningbouwvereniging’, over de geschiedenis van de woningbouwcorporaties en van de woonomstandigheden van de gewone man en vrouw.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis, over zijn boek ‘Van wie is de geschiedenis. Bekentenissen van een biograaf’, een verzameling van leerzame, humoristische, ontroerende en soms ontluisterende bekentenissen van een waarnemer met een niet aflatende belangstelling voor het levensverhaal van mensen en groepen.
Graffiti in Pompeii, de Italiaanse stad die na een uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus bedolven en bewaard werd onder het as. De miljoenen bezoekers kunnen vanaf nu een boek kopen met de Italiaanse vertaling van duizend Latijnse opschriften of graffiti op de muren van Pompeii. Met dank aan Vincent Hunink, vertaler en docent Latijn aan de Radboud Universiteit. Hij vertaalde de opschriften op de muren van Pompeii naar het Nederlands dat in 2007 verscheen onder de titel ‘Bedolven door de Vesuvius. Pompeii in 1000 graffiti’. Een gesprek met Vincent Hunink.
Deze week verschijnt het boek en de dvd ‘Fatsoenlijk land. Porgel en Porulan in het verzet’. Een gesprek met de auteur Loes Gompes over de PP-groep van Jan Hemelrijk en Bob van Amerongen, beiden ‘half-joods’, die voor een aanzienlijk deel uit mensen met een joodse achtergrond bestond, zoals overigens bij meer Amsterdamse verzetsgroepen. Het boek schetst niet alleen een beeld van de werkzaamheden van een verzorgingsgroep, maar zet ook het stereotype beeld recht dat joden in Nederland zich zonder verzet naar de concentratiekampen hebben laten afvoeren.
Het Spoor terug: 100 jaar Instiuut Schoevers 18 april is secretaresse-dag. Een portret van Instituut Schoevers, de particuliere secretaresse-opleiding die dit jaar 100 jaar bestaat. Sinds de oprichting is er veel veranderd: de meisjes hoeven niet meer op de maat van de muziek te tikken en secretaresse heet nu PA of office-manager. Met oud-secretaresses en historica Francisca de Haan. Samenstelling: Laura Stek