Het Spoor terug: Goudkoorts in de Noordzee

OVT 2 juni 2013

Het Spoor terug: Goudkoorts in de Noordzee

OVT 2 juni 2013

In de jaren vijftig was Nederland in de greep van een, on-Nederlandse aandoende, goudkoorts.
Het goud, met een waarde van zeventig miljoen gulden, zou voor het oprapen liggen in het scheepswrak Renate Leonhardt; een Duitse vrachtschip dat in 1917 voor de kust van Texel werd getorpedeerd door de Engelsen.
Volgens de geruchten was er een aanzienlijke lading goud en diamanten aan boord geweest. Getuigen, waaronder de stoker, een loods en de tweede stuurman konden dat bevestigen. Uiteindelijk wist een fruitteler uit Wijde Wormer duizenden Nederlanders zo ver te krijgen om te participeren in een bergingsoperatie die uniek was in de geschiedenis. Met het geld van de aandeelhouders werd een duikput gebouwd van 25 meter hoog; een soort natte evenknie van de Toren van Babel. Deze zou met veel kracht op de zeebodem, boven het wrak, worden gedrukt. Vanuit de droge put zou er dan een mijnschacht gegraven worden naar de 450 kistjes goud.
Zo makkelijk ging het niet echt. Wat gebeurde er wel ? En ligt het goud er nog?
Samenstelling: Jan Maarten Deurvorst

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis;Vluchtelingen in Nederland; Column Nelleke Noordervliet; Tachtigjarige Oorlog;  Haarlok WillemI; Nederlands-Russische betrekkingen 1714-1725; Het Spoor terug:Goudkoorts in de Noordzee