OVT

Staatsgreep Chili; Nazi-stad Neurenberg; het Spoor terug: 100 jaar Nederlands Kanker Instituut

OVT

Staatsgreep Chili; Nazi-stad Neurenberg; het Spoor terug: 100 jaar Nederlands Kanker Instituut

40 Jaar na Staatsgreep Chili; Column Nelleke Noordervliet; Het Spoorterug: 100 jaar Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van LeeuwenhoekZiekenhuis, dl. 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Zwemmen in de oudheid

vanaf 00:06:57

De zwembond is deze week met een voorstel gekomen om kinderen in plaats van de schoolslag eerst de borstcrawl te leren. Hoe lang zwemt de mens al en hoe zwemt hij. classicus Fik Meijer zelf zwemmer, zeiler en duiker.

Staatsgreep Chili

vanaf 00:15:43

Komende week is het  veertig jaar geleden dat op 11 september in Chili de staatsgreep plaats  had tegen de regering van Salvador Allende. Ter gelegenheid hiervan verschijnt het boek ‘40 Jaar, 40 verhalen’ over veertig jaar Chileense gemeenschap en solidariteit met Chili in Nederland en er is een tentoonstelling met beeldmateriaal over die veertig jaar. Een gesprek over de Staatsgreep en de impact in Nederland met oud-correspondent Latijns-Amerika Jan van der Putten.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:35:27

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Nazistad Neurenberg

vanaf 00:39:37

Een gesprek over het nazi-erfgoed in nazistad Neurenberg, naar aanleiding van de discussie over de saneringsplannen in Neurenberg. Met journalist en architectuurhistoricus Bernhard Hulsman en met Koos Bosma, hoogleraar Architectuurgeschiedenis en Erfgoedstudies aan de VU in Amsterdam.

32 Onbekende slachtoffers Watersnoodramp opgegraven

vanaf 01:05:58

Als deel van een landelijk project waarmee de politie met hedendaagse DNA-technieken onbekende stoffelijke overschotten die zijn begraven tussen 1920 en uiterlijk 2010 wil identificeren worden op Schouwen-Duiveland vanaf volgende week 32 onbekende slachtoffers opgegraven van de Watersnoodramp uit 1953. Oud-direkteur van het Watersnoodmuseum Jaap Schoof  over die opgraving.

Rondworm bij Richard III

vanaf 01:12:54

Richard III had last van rondworm in zijn buik. Op de plek waar in het graf de darmen hebben gelegen zijn ook eeuwen oude rondworm eitjes gevonden. Dit ontdekten wetenschappers bij onderzoeking van het onlangs teruggevonden lijk van Richard III. Historica in de geschiedenis van de geneeskunde Karine van ‘t Land over deze vondst.

Het Spoor terug: 100 jaar Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, dl. 1

vanaf 01:20:43

Het Spoor terug: 100 jaar Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/ AVL), deel 1 van een tweeluikEen sluipmoordenaar, zo werd kanker 100 jaar geleden gezien. Het was een ziekte omgeven met mysterie en men schreef het toe aan kwade dampen, depressies en infecties. Het woord kanker werd niet uitgesproken, het bleef bij 'K'. En toch waren er in 1913 twee mannen die het taboe wilden doorbreken: een uitgever (J.H. De Bussy) en een chirurg (J. Rotgans) richtten op 10 oktober 1913 de Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut op. Daarmee werd de basis gelegd voor het huidige Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, dat nog steeds zorg en onderzoek combineert. Een radiodocumentaire van Laura Stek over de geschiedenis van 100 jaar NKI/ AVL. Met onder andere oud-directeur en kankeronderzoeker Piet Borst.