OVT
Dijsselbloem en Lieftinck; Duitsland; Edith Piaf; Diplomaat van de Tsaar, dl. 1
Duitsland; De mooiste jaren van Nederland 1950-2000; Edith Piaf; Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar, dl. 1: 1913-1918
Duitsland; De mooiste jaren van Nederland 1950-2000; Edith Piaf; Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar, dl. 1: 1913-1918
‘Een begroting opstellen geen kunde is, maar kunst’,die woorden van zijn voorganger Piet Lieftinck (minister van financiën 1045-1952) , haalde minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, afgelopen dinsdag aan, bij de presentatie van de miljoenennota. Ook Lieftinck moest zwaar bezuinigen om van een torenhoge schuldenlast af te komen. Historicus en Lieftinckkenner Melchior Bogaarts, over de vergelijking toen en nu en Lieftinck en Dijsselbloem.
Aan de vooravond van de Duitse verkiezingen komt de Belgische cultuurhistoricus Dirk Rochtus met het boek "Dominant Duitsland, economische reus, politieke dwerg?" Hierin analyseert Rochtus de rol van de Duitse natie. De worsteling met links-en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust. Maar ook Europa worstelt met Duitsland. Is die bevoogdende voortrekkersrol wel gewenst, gezien het Duitse verleden? Een gesprek met Dirk Rochtus.
Column Philip Freriks.
Een gesprek met historicus Han van der Horst over zijn nieuwe boek ‘De mooiste jaren van Nederland 1950-2000’, waarin hij het beeld schetst van een verarmd en deels verwoest land dat zich opwerkte tot ongekende rijkdom in de tweede helft van de twintigste eeuw. In het Stedelijk Museum Schiedam is de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945’ te zien.
10 Oktober is de vijftigste sterfdag van de Franse chansonnière Edith Piaf bekend van vooral La vie en rose, Non, je ne regrette rien en Milord. Aanleiding voor de verschijning van het boek‘Edith Piaf’ van Wim Zaal. Een gesprek met hem over Piaf en de magie van haar stem.
Als in 1917 in Rusland de revolutie uitbreekt leidt dat het einde in van het Tsaristisch gezantschap in Den Haag. Wat gebeurde er met de diplomaten die land en baan kwijtraakten? Een tweeluik over Paul Poustochkine, de laatste diplomaat, en over klein Rusland in Den Haag Samenstelling Djoeke Veeninga ism Angela Dekker, schrijfster van het boek ‘Diplomaat van de Tsaar. De ballingen van de Russische Revolutie’.