OVT

OVT

Shutdown in de VS
Nacht van de Geschiedenis: Volk & Vorst
Gijsbert en Karel van Hogendorp
Het Spoor terug: De Wadden, dl. 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Shutdown in de VS

vanaf 00:06:03

In de VS vindt op dit moment een ‘shutdown’ van diverse overheidsinstellingen plaats door een conflict tussen president Obama en de Republikeinen. Een gesprek over de geschiedenis van de shutdown en wanneer vond die eerder plaats, met Amerikanist Hans Veldman.

Nacht van de Geschiedenis: Volk & Vorst

vanaf 00:15:02

OVT op De Nacht van de Geschiedenis. Thema: Volk & Vorst. Een gesprek over het thema van de Maand van de Geschiedenis. Twee eeuwen volk en vorst, in Nederland, België en Europa. Over wat het volk van zijn koning wil. Met vorstenhuiskenner Jan van den Berghe, Willem III biograaf Dik van der Meulen, en hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde.

Gebroeders Van Hogendorp

vanaf 01:05:18

Aan het begin van de maand van de Geschiedenis met als thema Volk & Vorst verschijnt het boek ‘De gebroeders van Hogendorp. Botsende idealen in de kraamkamer van het koninkrijk’. Over twee broers, Dirk en Gijsbert Karel van Hogendorp, die Nederland veranderden aan het eind van de achttiende, begin van de negentiende eeuw. Een gesprek met de auteur Edwin van Meerkerk.

Het Spoor terug: De Wadden

vanaf 01:22:59

Voor veel Nederlanders zijn de Waddeneilanden een soort binnenlands buitenland. Niet alleen omdat er een zeereisje nodig is om er te komen, maar ook omdat het lijkt alsof er net iets andere regels gelden dan op het vasteland. Is dat een moderne illusie van de badgast? Of heeft die afzijdigheid een langere geschiedenis? In vier afleveringen onderzoekt Mathijs Deen, auteur van het boek ‘De Wadden’, de geschiedenis van het andere Nederland, de mythische wereld ten noorden van de deltadijken. Deel 1 van een vierluik.

advertentie