OVT

OVT

Rustbed uit Rijksmuseum; Russisch - Nederlandse betrekkingen; Column Nelleke Noordervliet; Boksen en kunst; Drogist Reeskamp in de oorlog; Het Spoor terug: De Wadden, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rustbed in het Rijksmuseum

vanaf 00:05:45

Een Duitse toerist die in juli op een 17e eeuws rustbed in het Rijksmuseum ging liggen krijgt geen boete hiervoor opgelegd voor eventueel toegebrachte schade aan de waardevolle chaise longue. Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum Martine Gosselink over dit bed.

Kunst & boksen

vanaf 00:12:30

Belgisch Koningshuisdeskundige en oud-bokser Jan van den Berghe over zijn boek ‘De artistieke uppercut. Hoe kunst & boksen elkaar vonden’. Een alternatieve geschiedenis aan de hand van de innige relatie tussen boksen en kunst.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:32:39

Rusland

Nederlands-Russische betrekkingen

vanaf 00:37:57

De spanning tussen Nederland en Rusland loopt op na een reeks incidenten van afgelopen weken zoals de entering van een Greenpeace schip en de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Een gesprek met oud-Rusland correspondent Alexander Münninghoff en Emeritus hoogleraar Russische Geschiedenis Bruno Naarden over de Russische Nederlandse betrekkingen en eerdere incidenten.

De drogist

vanaf 01:05:51

Ad van Liempt over zijn nieuwe boek ‘De drogist. Hoe een verzetsheld na de oorlog in ongenade viel’. Over Gerard Reeskanp, drogist uit het Gooi, actief in het verzet in de oorlog en daarna gearresteerd en berecht voor twee strafbare acties.

Het Spoor terug: De Wadden

vanaf 01:23:16

Voor veel Nederlanders zijn de Waddeneilanden een soort binnenlands buitenland. Niet alleen omdat er een zeereisje nodig is om er te komen, maar ook omdat het lijkt alsof er net iets andere regels gelden dan op het vasteland. Is dat een moderne illusie van de badgast? Of heeft die afzijdigheid een langere geschiedenis? In vier afleveringen onderzoekt Mathijs Deen, auteur van het boek ‘De Wadden’, de geschiedenis van het andere Nederland, de mythische wereld ten noorden van de deltadijken. Deel 2 van een vierluik.

advertentie