OVT

OVT

Zeerecht;  Van landverraders tot goede vaderlanders; Het Spoor terug: De Wadden, dl. 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Anthony Fokker in Duitsland

vanaf 00:06:33

Deze maand is het 100 jaar geleden dat vliegtuigbouwer Anthony Fokker in Schwerin begon met een eigen vliegtuigfabriek en toen ook Duitser werd. In Schwerin staan nog enkele houten fabrieksgebouwen overeind. Fokker biograaf Marc Dierikx over Fokker in Duitsland.

Geschiedenis van het zeerecht

vanaf 00:13:01

Nederland is deze week naar het Internationale Zeerechttribunaal gestapt om een oordeel van het tribunaal over de rechtmatigheid van de Russische actie van de arrestatie van dertig actievoerders van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Een gesprek met zeekapitein Jaap de Jong, auteur van een boek over de geschiedenis van het zeerecht ‘See Rjocht yn ’e skiednis fan ’e skipfeart’.

Column John Jansen van Galen

vanaf 00:36:42

De column van de journalist John Jansen van Galen. Bronbeek

Van landverraders tot goede vaderlanders

vanaf 00:40:20

Een gesprek met Helen Grevers over haar promotie ‘Van landverraders tot goede vaderlanders. De opsluiting van collaborateurs in Nederland en België, 1944-1950’. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland en België tezamen meer dan tweehonderdduizend verdachten van samenwerking met de Duitse bezetter gearresteerd. Zij werden opgesloten in provisorisch ingerichte kampen en gevangenissen. De grootschalige opsluiting was een antwoord op de eveneens omvangrijke binnenlandse collaboratie.

Historische boeken en filmrecensies

vanaf 01:04:44

Historische boeken en filmrecensies

Het Spoor terug: De Wadden

vanaf 01:22:40

Voor veel Nederlanders zijn de Waddeneilanden een soort binnenlands buitenland. Niet alleen omdat er een zeereisje nodig is om er te komen, maar ook omdat het lijkt alsof er net iets andere regels gelden dan op het vasteland. Is dat een moderne illusie van de badgast? Of heeft die afzijdigheid een langere geschiedenis? In vier afleveringen onderzoekt Mathijs Deen, auteur van het boek ‘De Wadden’, de geschiedenis van het andere Nederland, de mythische wereld ten noorden van de deltadijken. Deel 3 van een vierluik.