OVT
Huwelijksregels
Column Nelleke Noordervliet
Kristallnacht
Een noodlottige liefde uit 1713
Het Spoor terug: 1973: De Oliecrisis, dl. 1
Paramaribo en de Unesco Werelderfgoedlijst
Napoleons testament
Huwelijksregels
Column Nelleke Noordervliet
Kristallnacht
Een noodlottige liefde uit 1713
Het Spoor terug: 1973: De Oliecrisis, dl. 1
Paramaribo en de Unesco Werelderfgoedlijst
Napoleons testament
De Unesco dreigt de historische binnenstad van Paramaribo te verwijderen van de Werelderfgoed-lijst omdat gebouwen worden verwaarloosd en gesloopt. Suriname heeft tot 31 december de tijd gekregen om het tij te keren. Journaliste Hennah Draaibaar over de situatie in de Surinaamse hoofdstad.
Dit weekend is het 75 jaar geleden dat de Kristallnacht in Duitsland plaats vond. Advocaat en hsitoricus Sidney Smeets schreef het boek ‘De wanhoopsdaad. Hoe een zeventienjarige jongen de Kristallnacht ontketende’. Aan de hand van uitvoerig archiefonderzoek naar onder andere de originele Franse en Duitse rechtbankverslagen en de dagboeken van Joseph Goebbels wordt het ware verhaal vertelt over het roerige leven van Herschel Grynszpan.
De column van de schijfster Nelleke Noordervliet
Een deel van de tweede Kamer wil dat de voorwaarden van trouwen in gemeenschap van goederen worden aangepast. Ze willen dat alleen zaken gemeenschappelijk worden die samen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk. Een gesprek over huwelijksregels in de geschiedenis met o.a. historicus Dirk Damsma, auteur van het boek Het Hollandse huisgezin (1560-heden).
Deze week werd de enige een kopie van het testament van Napoleon, geschreven door een adviseur geveild in Parijs. Napoleon stelde zijn testament negentien dagen voor zijn dood in 1821 op. Het origineel, door Napoleon zelf geschreven, ligt in het Franse nationale archief. Napoleonkenner Mark van Hattem over Napoleons testament.
Steffie van den Oord over haar nieuwe boek ‘Vonk. Een noodlottige liefde’. Een liefdesverhaal en rechtbankdrama uit 1713 in Nijmegen. Anna Maria Vonk, moeder van vier kinderen, staat op het schavot met haar minnaar: de dichterlijke luitenant Behr. Ze zijn schuldig bevonden aan de moord op haar man.
40 Jaar geleden: Geheime wapenleveranties, gordijnen dicht, kachel laag, benzine op de bon en de autoloze zondag. Hoe Nederland verzeilde in een crisis die het kleine land schokte en de ouderwetse gezelligheid even terugbracht. Een reconstructie met de voornaamste nog levende betrokkenen zoals Ruud Lubbers en Bram Stemerdink en de ervaringen van alledag. Deel 1 van een tweeluik. Samenstelling: Michal Citroen