OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 3: Overijssel

OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 3: Overijssel

Derde aflevering van de twaalfdelige zomerserie De Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Overijssel, gemaakt door Marnix Koolhaas.
Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de OVT-redactie hoe het is gesteld met het provinciaal historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst opgesteld naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef dus - krijgt op 19 september a.s. de OVT-trofee uitgereikt.
In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van die provincie. Dit keer wordt gesproken met de provinciaal historicus Girbe Buist.

Het interview wordt onderbroken door diverse reportages:
10:05 Reportage van Marnix Koolhaas over een opgraving uit de IJzertijd in de buurt van Raalte.
10.30 Reportage over de Slag bij Ane, waar in 1227 de bisschop van Utrecht en zijn leger in de pan werden gehakt door slimme Drentse boeren die het zwaarbepantserde leger het moeras inlokten. A.s zaterdag vindt de herdenking plaats.
10:46 Verslag van een wedstrijd Klootschieten, de sport van Overijssel, door Marnix Koolhaas.
11:15 Herhaling van een fragment van een oude Spoor Terug-uitzending waarin de drie zusters Eggert vertellen over hoe en onder wat voor omstandigheden zij in de jaren 20 en 30 werkten in de Twentse textiel.
11:25 Reportage over een natuurontwikkelingsplan rond het riviertje de Dinkel, waar zich ook historici mee bemoeien.
11:40 Marnix op reportage in het uit 98 huizen bestaande gehucht Jonen in de Noordwesthoek van Overijssel. Hij praat daar met een 82-jarige rietsnijder.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie