OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 4: Zeeland

OVT / Spoor Terug

De Twaalf Provinciën 4: Zeeland

Vierde aflevering van de twaalfdelige zomerserie De Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Zeeland, gemaakt door Kees Slager.
Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de OVT-redactie hoe het is gesteld met het historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst opgestuurd naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef dus - krijgt op 19 september a.s. de OVT-trofee uitgereikt. In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de provincie. Dit keer wordt gesproken met Drs. Aad de Klerk, van de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Zeeland.

Het interview wordt afgewisseld met diverse reportages:
10.09 Opname op basisschool in Wemeldinge, waar kinderen het Zeeuws volkslied blijken te kunnen zingen.
10:20 Reportage van excursie van Sint Jozefschool uit Nieuw Namen. Zij wonnen een milieuprijs voor het opruimen van de daar aangespoelde rotzooi. Als dank mogen ze een tocht maken door het gebied van het verdronken land van Saaftinge.
Excursieleider vertelt over de geschiedenis van het gebied. Thema: het land als geschiedenisboek.
10.35 Gast Aad de Klerk vertelt ter plekke - Kleverskerke - over dit kleine stukje nog ongeschonden oud Zeeuws landschap.
10:45 Rijksarchiefmedewerker Laurens Priester is indertijd afgestudeerd op de Zeeuwse rol bij de slavenhandel van Afrika naar Amerika. Hij vertelt over wat de verdiensten waren en wat die rol was.
11:08 Sinds 9 maanden heeft Zeeland een nieuwe Commissaris van de Koningin: te weten Drs. W.T. van Gelder.
Kees interviewt hem over de geschiedenis van Zeeland en over zijn plannen wat betreft het cultuurbehoud.
Van Gelder weet te melden dat Zeeland indertijd (in 1648) niet de Vrede van Munster, die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog, heeft medeondertekend. Dat betekent dat Zeeland dus nog steeds officieel in oorlog is met Spanje. Zeeland - zo verklaart van Gelder - overweegt nu vrede te sluiten met Spanje.
11.32 Maaike Emmelot is een niet-Zeeuwse die - toen ze in Zeeland kwam wonen zich is gaan verdiepen in de geschiedenis van Zeeland.
11.45 Reportage van het ringrijden in Nieuw en St. Joosland dat daar al 150 jaar elk jaar op derde Pinksterdag wordt gehouden.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie