OVT / Spoor Terug
De Twaalf Provinciën 5: Drenthe
Vijfde aflevering van de twaalfdelige zomerserie de Twaalf Provinciën, over de geschiedenis van Drenthe, gemaakt door Jacqueline Maris. Aan de vooravond van de aanstaande regionale herindeling van Nederland onderzoekt de OVT-redactie hoe het is gesteld met het historisch besef per provincie. Er is een vragenlijst opgestuurd naar de provincies en aan de hand van de antwoorden zal een klassement worden opgesteld. De winnende provincie - met het grootste historisch besef dus - krijgt op 19 september a.s. de OVT-trofee uitgereikt. In de studio wordt gepraat over het onderzoek en over diverse onderwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de provincie. Dit keer wordt gesproken met Dhr. H. Gras, provinciaal historicus van Drenthe.
Het interview wordt afgewisseld met diverse reportages:
10.18 Opname van de dichter Roei Reijntjes uit Bellen, die zichzelf beschouwt als de Couperus van het Noorden. Hij zingt het Drenthelied.
10.29 Reportage over het Hunebedden informatiecentrum in Borger waar hunebedden specialist Hein Klompmaker werkt. Samen met hem bezoekt OVT het grootste Hubebed.
10.44 Reportage over de Boerenadel in Drenthe. Met Mevrouw Timmermans, geboren Kimmel, bezocht OVT haar vorige huis de Havestate Mensinghe in Rhoden. Toen de familie in de jaren tachtig het onderhoud niet meer kon bekostigen heeft men het huis met het merendeel van de inboedel verkocht aan de gemeente, het huis is sindsdien opengesteld voor het publiek.
10.52 Item over de Provinciale herindeling, het idee om de kop van Drenthe in ruil voor een oostelijk stukje Groningen bij de Provincie Groningen te voegen. In de jaren 70 is men al eerder met dit idee gekomen, na hevige protesten is daar toch maar van afgezien.
11.09 Reportage vanuit de Valthermondse huiskamer van Fenny van der Vlag-Pak, over de werkgroep geschiedenis Valthermond.
De inwoners van de veenkolonie schreven in de jaren 80 hun eigen geschiedenis. Daar is een boek uit voortgekomen;Historie uit de Mond.
11.32 Industrialisatie van Emmen. Na de tweede WO werd Z-O Drenthe als achtergebleven gebied in de vaart der volkeren meegenomen, met behulp van de Marshallhulp werd in Emmen de AKU-fabriek geopend, een afdeling van ENKA Arnhem die het gloednieuwe nylonvezel ging produceren. Een gesprek met het Amsterdamse echtpaar Volmer, dat in die jaren naar Drente kwam, en Dhr. van der Veen, een echte Emmenaar.
11.48 Wat is de toekomst van Drenthe? aan Harrie Gras de vraag wat hij daar nou van vindt. De koestering van het verleden als commercieel product? Drenthe wordt steeds meer een monument van hoe het vroeger was.
Zoals daar is het kijk-dorp Orvelte, met oude boerderijen De laatste echte oude boeren sterven uit, de markt van oude ambachten neemt het over. In Ansen is een handige ondernemer die zelfs de plaggenhut aan de toerist weet te slijten, er zijn er in camping d'Oldekamp 6 nagebouwd. Gesprek met beheerder Bert van Zanten over de Commerciële Plaggenhut.
11.59 Over de belangstelling voor Drents nieuws en Drentse taal heeft Radio Drenthe niet te klagen. Volgens de vragenlijst van OVT heeft deze zender de grootste luisterdichtheid van alle lokale omroepen. 1/3 van de Drentse bevolking luistert liever naar de lokale zender dan naar Hilversum. Tot slot een fragment van Drentse Dixie.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief