OVT

OVT

John F. Kennedy; Column Philip Freriks; Historische boeken en games; HetSpoor terug: PTSS: posttraumatisch stresssyndroom, dl. 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het condoom

vanaf 00:08:42

Bill Gates wil een nieuw condoom laten ontwikkelen en geeft 100.000 dollar om het idee uit te werken. Theodoor van Boven van de Condomerie over de geschiedenis van het  condoom.

John F. Kennedy

vanaf 00:16:05

50 Jaar na de moord op president John F. Kennedy een gesprek met Amerikanist Hans Veldman over de golfbewegingen in waardering van Kennedy. Er is met wisselend perspectief naar hem gekeken in de afgelopen vijftig jaar.

Column Philip Freriks: Napoleon

vanaf 00:35:28

De column van de journalist Philip Freriks

1813 Nederland door de Russen bevrijd

vanaf 00:40:05

Deze week is het 200 jaar geleden dat de Russen Nederland hebben bevrijd van Napoleon.Russische Kozakkentroepen speelden in november 1813 bij de bevrijding van Amsterdam van het Napoleontische juk een cruciale rol. Door deze machtswisseling kon de Amsterdamse elite een essentiële invloed uitoefenen bij de terugkeer van de Oranjedynastie: de aanvaarding van de constitutionele monarchie, geënt op de verworvenheden van de Franse Tijd. Em. Hgl. Russische Geschiedenis Bruno Naarden en Jurn Buisman van Museum Geelvinck waar de expositie '1813, Nederland bevrijd door de Russen!' plaatsvindt.

Historische boeken en games

vanaf 01:05:15

Historische boeken en gamesrecensies met Hans Renders en Guido van Eijck.

Het Spoor terug: posttraumatisch stresssyndroom, dl. 1

vanaf 01:24:36

De Griekse held Ajax pleegde zelfmoord nadat hij in een flashback aan de oorlog een kudde schapen had aangevallen. Tegenwoordig had hij wellicht gediagnosticeerd kunnen worden met PTSS: posttraumatisch stresssyndroom. Eeuwenlang werd er geen enkele aandacht besteed aan oorlogstrauma's. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog verschenen de eerste medische teksten over het zogenaamde soldiersheart en in de eerste wereldoorlog werd de term shellshock gebruikt; maar van een redelijke behandeling was nog lang geen sprake. Pas in 1980 werd de nieuwe term PTSS opgenomen in het DSM. Deel 1 van een tweeluik over oorlogstrauma's en de behandeling daarvan. In samenwerking met productiebureau Prospektor, maker van de interactieve videoclip Hidden Wounds met de Vlaamse band dEUS. Samenstelling: Laura Stek en Eefje Blankevoort

advertentie