OVT

OVT

Het paspoort; Willem I, II en III; Column Nelleke Noordervliet; Redmond O'Hanlonshelden; Het Spoor terug: Het posttraumatisch stresssyndroom, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het paspoort

vanaf 00:05:21

De  VVD wil het paspoort van de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten veranderen. De partij vindt dat een eigen paspoort goed bij de identiteit van de mensen uit deze landen past. Gert  Oostindie, dir. Van het KITLV over de geschiedenis van het paspoort binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:11:46

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Koning Willem I, II en III

vanaf 00:15:40

Tweehonderd jaar geleden, op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Enkele dagen later werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst. In het kader van het tweehonderdjarig verschijnt nu de Set Koningsbiografieën. Een gesprek met de biografen van Koning Willem I, II en III: Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen.

Redmond O'Hanlons helden

vanaf 01:05:24

Zondagavond 1 december start VPRO een nieuwe 8-delige reeks O’Hanlons Helden. Redmond O’Hanlon treedt wederom in de voersporen van zijn helden: de ontdekkingsreizigers die in de negentiende eeuw op zoek gingen naar de witte vlekken op de kaart, verborgen gebieden waar nog nooit een westerling was geweest. Programmamaker Roel van Broekhoven en schrijver/uitgever Emile Brugman over de 19e eeuwse reizigers.

Het Spoor terug: Posttraumatisch stresssyndroom, dl. 2

vanaf 01:23:24

Het Spoor terug: Mannen huilen niet. De Griekse held Ajax pleegde zelfmoord nadat hij in een flashback aan de oorlog een kudde schapen had aangevallen. Tegenwoordig had hij wellicht gediagnosticeerd kunnen worden met PTSS: posttraumatisch stresssyndroom. Eeuwenlang werd er geen enkele aandacht besteed aan oorlogstrauma's. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog verschenen de eerste medische teksten over het zogenaamde soldiersheart en in de eerste wereldoorlog werd de term shellshock gebruikt; maar van een redelijke behandeling was nog lang geen sprake. Pas in 1980 werd de nieuwe term PTSS opgenomen in het DSM. Slot van een tweeluik over oorlogstrauma's en de behandeling daarvan. In samenwerking met productiebureau Prospektor, maker van de interactieve videoclip Hidden Wounds met de Vlaamse band dEUS. Samenstelling: Laura Stek en Eefje Blankevoort

advertentie