OVT

OVT

VergrotenJan van Aken over geschiedenis en literatuur;Column Dik van der Meulen; Geloofsgeschiedenis; De ramp van 1666; HetSpoor terug: Het Rampjaar 1672 (dl. 1)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Paus in Nederland

vanaf 00:05:38

De Nederlandse bisschoppen willen Paus Franciscus naar Nederland halen. Kerkhistoricus en theoloog Paul van Geest over het vorige Pausbezoek aan ons land.

Jan van Aken, geschiedenis en literatuur

vanaf 00:14:07

Een gesprek met de schrijver Jan van Aken over geschiedenis en literatuur. Van Aken is auteur van o.a. de historische romans ‘De Afvallige’ en ‘Het oog van de Basilisk’.

Column Dik van der Meulen

vanaf 00:32:24

De column van de schrijver en Multatuli en Willem III biograaf Dik van der Meulen.

Geloofsgeschiedenis

vanaf 00:40:39

Trouw-journalist Emiel Hakkenes over zijn boek ‘God van de gewone mensen. Hoe het geloof uit een familie verdween’. Over de geloofsgeschiedenis van zijn familie.

1666 - De ramp van Vlieland en Terschelling

vanaf 01:06:08

Anne Doedens & Jan Houter over hun boek boek ‘1666 - De ramp van Vlieland en Terschelling’, over deze grote ramp voor het Waddengebied en de hele Republiek. Engeland juichte en beroemde Engelse dichters schreven spotdichten. Maar in Nederland is deze ramp grotendeels vergeten.

Het Spoor terug: Het rampjaar 1672 (dl. 1)

vanaf 01:20:36

Het Spoor terug: Het rampjaar 1672 (dl. 1) Een eeuw nadat de geuzen den Briel innamen en de strijd voor onafhankelijkheid begon, dreigde er al weer een eind te komen aan de Verenigde Nederlanden. In dit jaar waarin de jonge republiek werd aangevallen door Engelse, Franse en Duitse buren, was de ontreddering groot en de verwarring totaal. In dit tweeluik uit 2009 een terugblik op het rampjaar 1672 , met ooggetuigenverslagen, krantenberichten en brieven uit de tijd zelf. Samenstelling: Mathijs Deen en Luc Panhuysen

advertentie