OVT

OVT

Plagiaat, een eigentijds academisch fenomeen
Animositeit tussen Zweden en Noorwegen
200 jaar Koninklijke Landmacht, 1814-2014
Strijd in Engeland over Eerste Wereldoorlog
Columnist, John Jansen van Galen
Mijmeringen van een Grensganger, Kees Schaepman
De Kannibalenkop!

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 1e uur helemaal

vanaf 00:03:06

Zelfplagiaat

vanaf 00:06:29

Vroeger, toen de universiteit nog niet in de ban was van de publicatiedwang, bestond er toen ook al 'zelfplagiaat' ? Frank van Kolfschooten, wetenschapsjournalist, over de geschiedenis van een eigentijds academisch fenomeen.

200 jaar Koninklijke Landmacht

vanaf 00:14:10

Het leger helpt de politie in Amsterdam Noord met het bestrijden van kleine criminelen. Kwam zoiets in de tweehonderdjarige geschiedenis van onze landmacht eerder voor? En wat was eigenlijk de taak van het Hollandse leger dat bijna nooit oorlog hoefde te voeren. Militair historicus Ben Schoenmaker legt het uit. Naar aanleiding van het twee eeuwen jubileumboek: ‘200 jaar Koninklijke landmacht, 1814-2014’.

Columnist John Jansen van Galen

vanaf 00:32:43

Animositeit Zweden Noorwegen

vanaf 00:36:36

De Zweedse koning weigert 200-jarige herdenking van de grondwet van Noorwegen mee te vieren. Het is het zoveelste relletje tussen de twee eens zo broederlijk verenigde buurlanden. Universitair docent Scandinavische letterkunde en Zweeds, Astrid Surmatz, ooit gepromoveerd op Pipi Langkous, komt vertellen over de animositeit en cultuurverschillen tussen twee naties waar de zon kort schijnt, de mensen veel drinken, en waar Luther en de sociaal democratie hun sporen hebben nagelaten.

OVT 2e uur, helemaal

vanaf 01:03:28

Engeland en de verjaardag van WO I

vanaf 01:04:26

De Engelse minister van onderwijs Michael Gove is woedend op de linkse historici en op de televisieserie Blackadder. Gezamenlijk hebben zij het prestige van de Tommy’s die hun leven gaven in de loopgraven van ’14-’18 ernstig aangetast. En dat allemaal in het zicht van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Historicus en NRC-journalist Bart Funnekotter over de verpolitiseerde Engelse ‘historikerstreit’.

De Kannibalenkop, terugvonden door O'Hanlons Helden

vanaf 01:10:00

Naar aanleiding van de tv serie O'Hanlons Helden komen Roel van Broekhoven en Wiesje Kuijpers praten over de Italiaanse ontdekkingsreiziger Luigi d'Albertis, heeft deze man nu wel of niet zelf het hoofd van de kannibalenhoofdman eraf gesneden en waar is dat hoofd ?

Het Spoor Terug, Mijmeringen van een Grensganger

vanaf 01:21:14

Journalist Kees Schaepman trok zich na een bewogen loopbaan terug in een boerderijtje vlak over de Duitse grens. Tijdens de verbouwing trof hij achter het behang kranten en papieren aan die het verhaal van de oorlog ter plaatse vertelden. Hij schreef er het boek ‘Mag ik mijn fiets terug’ over. Voor de documentaire Het Spoor Terug vertelde hij het verhaal aan Michal Citroen en ging met haar op stap in het dorp.

advertentie