OVT

OVT

10.08 Christus door de bliksem getroffen
10.15 Foto's en geschiedenis
10.33 Column John Jansen van Galen
10.38 Protestanten nog steeds onder vervloeking
11.04 Boek- en Filmrecensies
11.24 Het Spoor Terug, Een Ier op Antarctica

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 1e uur helemaal

vanaf 00:04:14

OVT 1e uur helemaal

De Vinger van Christus

vanaf 00:06:05

Het beroemde beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro raakte afgelopen week beschadigd door een blikseminslag. Het 38 meter hoge beeld dat ook nog eens op een 710 meter hoge berg staat werd al eerder getroffen door de bliksem. Vanuit Brazilië vertelt journalist Marjon van Royen over actuele problemen en geschiedenis van het grootste Christusbeeld ter wereld.

Schokkende foto's in de geschiedenis

vanaf 00:16:05

De foto’s van de massale executies en martelingen van gevangenen door het regime van Assad in Syrie brachten deze week een schok teweeg. Het beeld van Assad als gewetensloze leider werd er onomstootbaar door bevestigd. De foto’s kunnen zo in een rij met andere beelden die vanwege hun ontstellende boodschap geschiedenis maakten, van Bergen Belsen, tot Indië, tot de Killing Fields. Een gesprek met de fotohistoricus Rene Kok over hoe foto’s de geschiedenis veranderden.

Column John Jansen van Galen

vanaf 00:33:34

De Column van John Jansen van Galen

Vervloekte Protestanten

vanaf 00:37:33

De vervloekingen van protestanten, gedaan op het Concilie van Trente, zijn onverkort van kracht, aldus aartsbisschop Eijk. Maar over welke vervloekingen en veroordelingen heeft de bisschop het eigenlijk? En wat gebeurde er op de algemene kerkvergadering tussen 1545 en 1563 nog meer dan het veroordelen van afgedwaalden ? Kerkhistoricus Paul van Geest over Eijk, het imagoherstel-concilie van Trente, de roomse omgang met afgedwaalde schapen en de protestantse afkeer van de anti-christ in Rome.

OVT 2e uur helemaal

vanaf 01:04:54

OVT 2e uur helemaal

Historische Boeken- en Filmrecensies

vanaf 01:05:21

Boekrecensent Hans Renders bespreekt: - Margaret Macmillan’s ‘Hoe Europa de vrede liet varen voor de Eerste Wereldoorlog’ -  Toon Horsten’s ‘Landlopers’, over vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskoloniën in België - Peter Raedts ‘De uitvinding van de rooms katholieke kerk’ - ‘Nederlandse ondernemers tussen 1850 en 1950’, deel 5 Amsterdam. Filmrecensent Jos van der Burg bespreekt: ‘Die andere Heimat’, de speelfilm over Schabbach anno 1842, het dorpje op de Hunsrück uit de televisie-triologie ‘Heimat’. Stond in de triologie de 20ste eeuw centraal, deze keer gaat het over armoede en emigratie in de 19e eeuw.

Ernest Shackleton naar Antarctica, deel 1

vanaf 01:23:37

Wat zoekt een Ier begin 20ste eeuw op Antarctica? En waarom wordt, de Ier in kwestie, Ernest Shackleton, een eeuw later nog altijd vereerd, heeft hij een eigen fanclub en genootschap en museum. Laura Stek ging op zoek naar het verhaal en de cultus rond de Ierse poolreiziger en maakte er een tweedelige documentaire over, vandaag deel 1

advertentie