OVT

OVT

Jaknikker naar Openluchtmuseum
Kaukasus strijdtoneel
Annejet van der Zijl over Heinekenboek
Zelfmoord op het platteland
Het Spoor Terug, foto vindt familie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

2014-02-09 OVT 1e uur helemaal

vanaf 00:03:52

2014-02-09 OVT 1e uur helemaal

De laatste jaknikker uit Rotterdam

vanaf 00:06:20

De laatste jaknikker uit Rotterdam Schiebroek verhuist naar het Openlucht Museum. De jaknikker wordt het tweede 'venster' in de Canon van Nederland, dat in het Openluchtmuseum opengaat. Binnenkort gaat als eerste venster een noodwoning uit Raamsdonksveer open, die is gebouwd na de Watersnoodramp van 1953. De jaknikker 'vertelt' het verhaal over onze oliewinning. De eerste Nederlandse jaknikker stond in Schoonebeek, de allereerste jaknikker ooit werd in 1925 in Amerika in gebruik genomen. Aan de telefoon Mevr. Carianne van Dorst, wetenschappelijk medewerker presenteren en educatie bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.  

Noord Kaukasus, haard van burgeroorlogen, vetes en overheidsgeweld

vanaf 00:11:41

De olympische winterspelen in Sotsji zijn net begonnen. Maar wat is het eigenlijk voor een gebied, in welke streek ligt dit hobbystadje van Poetin? Schrijver Arnold van Bruggen reisde vijf jaar lang met fotograaf Rob Hornstra door de regio. Hij schreef er 'De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova' over. De auteur komt vertellen over het ontembare gebied rond Sotsji, de Noord Kaukasus, haard van burgeroorlogen, vetes en overheidsgeweld. Stalin en de aan vrouwen en meisjes verslaafde Beria hadden er hun vakantiehuisjes en wat het sovjetregime ook probeerde, werkelijk russificeren liet de streek zich niet. Een geschiedenis van een mislukking.

De column van Nelleke Noordervliet

vanaf 00:33:21

De Column van Nelleke Noordervliet  

Gerard Heineken. De man, de stad en het bier

vanaf 00:37:28

Als het over Heineken gaat, dan zal het wel weer over de dramatische ontvoering gaan. Nee dus. Het nieuwste boek van schrijfster Annejet van der Zijl: 'Gerard Heineken. De man, de stad en het bier' beschrijft het veelbewogen leven van Gerard Adriaan Heineken (1841-1893), de stichter van de gelijknamige brouwerij en de grootvader van Freddy Heineken. Er was zo goed als niets bekend over hem, totdat Van Zijl in de archieven dook. De schrijfster komt vertellen over de oervader van Nederlands grootste bierbrouwerij.  

2014-02-09 OVT 2e uur helemaal

vanaf 01:03:38

2014-02-09 OVT 2e uur helemaal

De Hanenbalken. Zelfmoord en het Platteland

vanaf 01:04:14

We hebben het er net weer op zitten: de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw Internationaal. Het was plattelandsidylle en boerengeluk te over en natuurlijk was er  ook wat klein verdriet. Maar het verhaal van de ongecompliceerde en stoere agrariër, met dikke knuisten en een hart van peperkoek, kent ook een schaduwzijde. Dat hart van peperkoek kan vaak de harde werkelijkheid niet aan. Zo blijkt uit ‘ De Hanenbalken. Zelfmoord op het platteland’, het nieuwste boek van antropologe Lizzy van Leeuwen. De schrijfster komt vertellen over de lange en tragische historie van de boerenzelfmoord

Het Spoor Terug, Foto vindt Familie, deel 1

vanaf 01:26:02

Het was groot nieuws op het journaal: foto's van een standrechtelijke executie van Indonesische opstandelingen door onze Nederlandse jongens. De foto's kwamen uit een familiefoto-album. Daarvan zijn er honderden,verzameld door het Tropen Instituut. De meeste kiekjes zijn onschuldiger en legden familietaferelen als Sinterklaas en verjaardagspartijtjes vast. De families die de albums ooit inplakten zijn moeizaam te achterhalen. Marten Minkema ging op zoek, en vond een aantal families die bij de albums hoorden. Voor het Spoor Terug maakte hij: Foto vindt Familie, zondag deel één. (een drieluik)

advertentie