OVT

OVT

Karpatenkop
Sektegeluk en ongeluk
Inlichtingendienst(en)
Brieven Kamikazepiloten
Foto Vindt Familie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Karpatenkop

vanaf 00:07:11

Karpatenkop, dit woord is afgelopen week door PVV’er  Dion Graus  aan de vergetelheid ontrukt ! Waar komt dat woord eigenlijk vandaan ?  Ewoud Sanders over de oorsprong van  een mysterieus ‘scheldwoord’.

Inlichtingendiensten

vanaf 00:11:26

Het was een vertrouwde vertoning: een schutterende minister tegenover een aanhoudende oppositie, maar Plasterk heeft zijn geklungel  over onze inlichtingendiensten overleefd.  Maar hoe zit het eigenlijk met de verhouding tussen de politiek en onze inlichtingendiensten? Waar houdt het primaat van het staatsgeheim op en waar eindigt het, en wie controleert eigenlijk de beschermdienst van onze democratie? En sinds wanneer bestaat er zoiets als de ‘ Commissie Stiekem’?  Historicus Bob de Graaff komt vertellen over de geschiedenis van de Nederlandse inlichtingendiensten en de politiek.

De Column van Philip Freriks

vanaf 00:34:57

De Column van Philip Freriks

De Orde der Transformanten

vanaf 00:39:14

De Transformanten uit het Brabantse Hoeven hebben alles van een klassieke sekte: ze lopen naakt in huis, zijn kaal geschoren, en hebben een goeroe-leider die als een kleine godheid bepaalt welke vrouw het met hem of met een andere vrouw doet, ofwel in ‘The Programme’  moet. Sektekenner  en schrijfster van ‘ Ik was gek van geluk’ Carine Damen en publicist Wim Zaal -- schrijver van ‘ Gods onkruid -- over de geschiedenis van een christelijke afwijking.

Kamikazebrieven

vanaf 01:06:36

In de Tweede Wereldoorlog schreven Japanse kamikazepiloten afscheidsbrieven naar hun familie, naar een voorgeschreven format , waar ook ruimte was voor persoonlijke ontboezemingen. De afscheidsbrieven, waarvan er 333 bewaard zijn, worden volgende week door Japan bij de Unesco ingediend, in de verwachting dat ze tot werelderfgoed worden verklaard, dit tot ontzetting van China. Japanoloog Ethan Mark van de Universiteit Leiden en Jan Bos, hoofd collecties van de Koninklijke Bibliotheek over de zelfmoordbrieven en de Unesco.  

Het Spoor Terug, Foto vindt Familie, deel 2

vanaf 01:26:51

Het Indische koloniale leven ging ten onder in de jappenkampen en de chaos van de onafhankelijkheidsstrijd. Ook de fotografische weerslag van dat leven verdween voor een groot deel, omdat veel Indische foto-albums werden achtergelaten. Maar militairen en het Rode Kruis vonden een aantal albums terug en stuurden die naar Nederland. Veel werden opgehaald bij het Tropeninstituut, maar bijna zeventig jaar na dato liggen nog 326 albums te wachten op familie. De tijd dringt en daarom digitaliseerde het Tropenmuseum alle albums op de site fotozoektfamilie.nl Afgelopen jaar zijn zo weer 16 albums thuisgebracht, tot vreugde en ontroering van de eigenaren. In aflevering 2 van Foto vindt Familie bladert Bob Hogenboom door het album over de laatste onbezorgde zeereis van zijn moeder en zusters naar Nederlands-Indië, en ontdekken Jeanine en Lily Lorenz op vooroorlogse foto's een andere moeder dan ze hebben gekend. Maker Marten Minkema,

advertentie