OVT

OVT

Karel de Grote
Oekraine
Johan Cruijff
Boek & Film
Foto vindt Familie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

2014-02-23 OVT 1e uur helemaal

vanaf 00:03:08

2014-02-23 OVT 1e uur helemaal

2014-02-23 Karel de Grote gezocht !

vanaf 00:05:47

 Karel de Grote gezocht Dit jaar is het 1200ste geboortejaar van Karel de Grote. En dat wordt in de stad van de residentie van Karel – het Valkhof – in Nijmegen groots gevierd. Nijmegen is op zoek naar een dubbelganger van de keizer. Deze look-a-like moet twee meter lang zijn, een buikje hebben en een lange neus,  want zo zag Karel eruit op de beroemde afbeelding uit  1410 van de gebroeders Van Limburg, die Karel schilderden als een gezellig soort koning carnaval. Maar zijn ze in Nijmegen wel op zoek naar de juiste Karel? Uit zeer recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Carolus Magnus meer het uiterlijk had van een  fervente sportschoolbezoeker. Historicus  en emeritus hoogleraar Raoul Bauer, auteur van een dikke biografie over Karel de Grote, vertelt.

2014-02-23 Oekraine

vanaf 00:12:14

Het parlement in Oekraïne heeft zaterdag ingestemd met het afzetten van president Viktor Janoekovitsj. De machtstrijd tussen de oppositie en president heeft daarmee een nieuw hoogtepunt bereikt. Janoekovitsj accepteert de afzetting niet. Hij heeft het over een 'nationalistische staatsgreep' die de oppositie in het land volgens hem pleegt. De president vergeleek de politieke situatie in zijn land met 'nazipraktijken'. In Oekraïne ligt deze uitspraak extra gevoelig. Wat zit daar achter? Hoe ver gaat de scheiding tussen west en oost terug? En hoe ‘historisch’ zijn de ontwikkelingen van afgelopen week? Historicus Marc Jansen is te gast om de actualiteit historisch te duiden.

2014-02-23 Column van John Jansen van Galen

vanaf 00:35:31

De Column door John Jansen van Galen

2014-02-23 Johan Cruijff

vanaf 00:39:35

Zijn initialen zijn dezelfde als die van die andere verlosser: JC, oftewel: Johan Cruijff. Jopie uit Betondorp. Hij werd de eerste voetballer  die voor het grote geld ging, schitterde bij Ajax en Barcelona, en werd daarna het grote taalorakel van Nederland. En dat allemaal als zoon van een groenteboer die in de Amsterdamse volks wijk ‘ Cruijff’s Aardappelhandel’  had. Cruijff behoort met Spinoza, Rembrandt en Van Gogh tot de weinige wereldberoemde Nederlanders. Aanstaande maandag zendt de VPRO televisie de eerste aflevering uit van de vierdelige dramaserie Johan.  Auke Kok komt vertellen over Johan Cruijff, over zijn leven, zijn  voetballen en zijn legende.

2014-02-23 OVT 2e uur helemaal

vanaf 01:03:49

2014-02-23 OVT 2e uur helemaal

2014-02-23 Noord Korea

vanaf 01:04:38

Kampen in Noord Korea Noord Korea, ongeveer het laatste communistische plekje op aarde, was deze week groot nieuws. Wat Amnesty al eerder berichtte, namelijk dat het heilstaatje vol werkkampen staat, is nu ook bevestigd door een lijvig rapport van de Verenigde Naties. De VN-rapporteurs vergelijken de Noord Koreaanse kampen zelfs met de kampen van de nazi's. Maar hoe zit het met de kampen van Kim Il Sung en zijn dynastie? Gaan ze terug op Hitler of Stalin? Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker en historicus Wim Berkelaar vergelijken en bespreken de aberraties van kleine en grote communistische dictators.

2014-02-23 Het Spoor Terug, Foto vindt Familie, deel 3

vanaf 01:26:02

Tijd voor Het Spoor Terug. Met 'Foto vindt Familie', een drieluik over Indische familie-foto-albums die ooit zoek raakten tijdens de Japanse bezetting en de chaos van de onafhankelijkheidsstrijd daarna. Honderden albums werden teruggevonden en nagestuurd naar Nederland door het Rode Kruis, maar vele van die foto-albums wachten nog altijd in het Tropenmuseum om te worden geclaimd en opgehaald. Op de site 'fotozoektfamilie' staan alle verweesde albums nu gedigitaliseerd, en zo zijn er weer 16 herkend en thuisgekomen - tot vreugde en ontroering: bijvoorbeeld van Wilhelmientje Lans-Gerrit en haar kleinzoon Dwight Betist. Luistert u naar het derde en laatste deel van 'Foto vindt Familie'.

advertentie