OVT
Bonnie & Clyde
Homohaat in Oeganda
Kenau, Verbeelding en Werkelijkheid
Historische Boek- en Film recensies
Portret Frits Lambrechts
Bonnie & Clyde
Homohaat in Oeganda
Kenau, Verbeelding en Werkelijkheid
Historische Boek- en Film recensies
Portret Frits Lambrechts
OVT 1e uur helemaal
Ze voldoen aan alle voorwaarden om in een adem te worden genoemd met het beroemdste gangsterpaar uit de geschiedenis: ze zijn vuurwapengevaarlijk, jong, onvoorspelbaar en genadeloos. We hebben het over het criminele stel dat afgelopen week nabij Enschede op de vlucht sloeg na een aantal extreem gewelddadige misdrijven. Hun auto is inmiddels gevonden, en zij zelf zijn opgepakt in het Duitse dorpje Schwerte. In de pers zijn ze al vergeleken met Bonnie en Clyde, het roemruchte gangsterpaar uit het Amerika van de jaren dertig. Maar wie waren Bonnie en Clyde eigenlijk, hoe verging het ze, en in hoeverre is het Nederlandse stel met dit legendarische paar te vergelijken?
Deze week ondertekende de Oegandese president Museveni de zogenoemde antihomowet. Een wet die homoseksuelen in Oeganda volledig vogelvrij maakt. Maar hoe zit het eigenlijk met het antihomo-sentiment in het Afrikaanse land? Voor zover bekend is het vooral een westers import-product, meegebracht door ijverige zendelingen, missionarissen en kolonisators. En dan waren er nog de Amerikaanse evangicals, die met name in Oeganda hun godwelgevallige werk vergezeld lieten gaan van waarschuwingen tegen de seksuele afwijking van Sodomie en erger. Antropologe en Afrikakenner Rachel Spronk vertelt.
De Column van Nelleke Noordervliet
Ze zou op de stadsmuren van Haarlem gestaan hebben, en met 300 vrouwen de wrede Spanjaarden hebben getrakteerd op kokend water, brandend stro en gesmolten pek, en vanzelfsprekend op vervloekingen en verwensingen. Ze is de heldin van het Beleg van Haarlem in 1572, onze eigen Jeanne d’ Arc, een legende kortom. Aanstaande 6 maart gaat de speelfilm Kenau in premiere, tegelijkertijd verschijnt het boek Kenau en Magdalena, vrouwen in de tachtigjarige oorlog van historica Els Kloek. Een gesprek met de schrijfster en met filmrecensent Jos van der Burg over de werkelijke en de verbeelde Kenau.
OVT 2e uur helemaal
De nieuwste boeken en films besproken door de huisrecensenten van OVT. Hans Renders bespreekt Max Hastings ‘ 1914, het trauma van Europa’, en het standaardwerk van Abraham de Swaan over genocide: ‘Compartimenten van vernietiging’. Verder aandacht voor: ‘Josephine’, de biografie van Kate Williams over de vrouw van Napoleon, en voor ‘De eeuw van Brussel. Biografie van een stad’, geschreven door Eric Min. Jos van der Burg bespreekt: Twelve years a slave, de nieuwste film over slavernij in Amerika, en Mister Peabody and Sherman, een animatiefilm met fragmenten uit de wereldgeschiedenis.
In het spoor terug een portret van zanger, acteur en pianist Frits Lambrechts. In deel 1 de oorlogsjaren in Amsterdam West, het strenge katholicisme van zijn grootouders, de beklemmende en soms gewelddadige sfeer thuis, de hongerwinter en de ontdekking van de piano. Lambrechts ging op z'n veertiende varen en zag het verwoeste Europa, de wanhoop van de Duitse meisjes in de havens en uiteindelijk de troost van de blues in New Orleans, gemaakt door Mathijs Deen