OVT
Drees Biografie voltooid
Alzheimer, Biografie van een ziekte
Venetie 18e eeuw in de schilderkunst
Medisch Komitee Angola
Drees Biografie voltooid
Alzheimer, Biografie van een ziekte
Venetie 18e eeuw in de schilderkunst
Medisch Komitee Angola
OVT 1e uur helemaal
Nucleaire Topangst Begin volgende week is de regio rond Den Daag onbegaanbaar. Den Haag namelijk is de plek waar de derde Nucleaire Wereldtop plaats vindt. De angst voor de vuile bom van onberekenbare terroristen zit er sinds de jaren tachtig goed in. Soms is er zelfs oprecht verlangen naar de veilige jaren van de Koude oorlog. Journalist en historicus Peter Giesen vertelt over de nucleaire angst en de nucleaire top
De PvdA werd deze week bij de gemeenteraadsverkiezingen gehalveerd, gevierendeeld of alleen maar met een kwart van de stemmen verminderd. Een goed moment dus voor enige compassie. En wat is dan troostrijker, dan stil te staan bij de tijd dat de PvdA nog gewoon vanzelf het vertrouwen kreeg van zijn kiezers, en de premier leverde, die in zijn eentje alle verwarring uit de hoofden van de Nederlanders harkte. Biografen Jelle Gaemers en Hans Daalder over Willem Drees, de grootste wethouder van Nederland. Naar aanleiding van het laatste deel van hun Dreesbiografie, die deze week verschijnt. 'Premier en elder statesman, de jaren 1948-1988', Hans Daalder & Jelle Gaemers, uitgeverij Balans
De Column door Nelleke Noordervliet
Alzheimer wordt wel de nieuwe volksziekte genoemd: een kwart miljoen Nederlanders lijdt eraan. De ziekte roept veel angst en bezorgdheid op. Maar hoe is die eigenlijk aan zijn kwalijke reputatie gekomen ? Journalist Koos Neuvel volgde de ziekte vanaf ‘de geboorte’ begin 20ste eeuw tot heden, en schreef: ‘ Alzheimer. Biografie van een ziekte’. Koos Neuvel over de eerste behandelingen, analyses en de toenemende zorg en paniek.
OVT 2e uur helemaal
Na zeventig jaar is het surrealistische tijdschrift ‘de Schone Zakdoek’ opnieuw verschenen. Het ondergrondse literaire krantje dat gedurende de Tweede Wereldoorlog in Utrecht werd uitgegeven, is deze week opnieuw uitgebracht en aangeboden aan het Haagse Letterkundig Museum. Maar waarom de Schone Zakdoek zo bijzonder is en welke impact het had in de oorlogsjaren? Aad Meinderts, directeur van het Nederlands Letterkundig Museum, vertelt.
Venetie kennen we als de treurige en wonderschone stad, waarover Thomas Mann zijn ‘ Dood in Venetie’ schreef. De stad raakte na de renaissance in verval, maar vond zichzelf weer opnieuw uit als toeristische trekpleister in de achttiende eeuw. Bordelen, maitresses in kloosters, eeuwig carnaval en casino’s lokten gasten uit heel Europa. En de kunst en de kunstenaars deden dapper mee aan de ‘ verkoop’ van Venetie, als Amsterdam van de achttiende eeuw. Te gast: Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam.
'Uw strijd, onze strijd, internationale solidariteit.' Het was misschien wel de meest geroepen leus in de jaren zeventig. De Vietnamoorlog was voorbij, maar er was nog de strijd in Chili, er was nog de Palestijnse Zaak, en niet vergeten waren er de zich vrij vechtende laatste Portugese kolonies in Afrika: Mozambique, Guinnee Bissau en Angola. Nederlandse artsen gingen er als blotenvoetendokters helpen, gesteund door het thuisfront, georganiseerd in het Medisch Komitee Angola. Gerard Leenders sprak uitgebreid met de betrokkenen van toen, en vertelt hun verhaal in Het Spoor Terug. Tweede en laatste deel.