OVT

OVT

Rwanda; De oorlog in het museum; Illegaal cremeren; Film Noah; Het Spoor Terug: De Rode Hulp

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 6 april, 1e uur helemaal

vanaf 00:03:06

OVT 6 april, 1e uur helemaal

2014-04-06, OVT 10.07 Chinese koks

vanaf 00:07:10

‘Nasi Goreng, Bami, Sate. Neem ook nog een loempia mee. Eet je maar rond, het is ook zo gezond. Ja de Chinees doet veel meer met vlees.’ Zo bezong het groepje de Butlers de afhaalchinees in hun eenmalige hitje uit 1969. Het liedje dreigt over een voorgoed voorbij verleden te gaan, ten minste als minister Asscher zijn zin krijgt, en er geen nieuwe koks uit China meer mogen komen, en de ‘Chinees’ zich voortaan moet behelpen met in Nederland klaargestoomde koks.Historicus Boudie Rijkschroeff over de geschiedenis van de Chinese restaurants, en over het culinaire gevaar van een te rigide vreemdelingenbeleid.  

2014-04-06, OVT Rwanda

vanaf 00:14:03

Alweer twintig jaar geleden had de genocide plaats waarvan iedereen dacht, dat ‘zoiets’ nooit meer zou en kon gebeuren. Wel dus. 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vonden in 1994 in Rwanda de dood in wat wel de meest gruwelijke massaslachting is genoemd na de Holocaust. Het was, zoals later duidelijk werd, niet zozeer een tribale tragedie, veeleer was het een georganiseerde moordpartij. In de zogenoemde ‘hate-speeches’ op de radio werden Hutu-bendes opgeroepen hun onwelgevallige etnische werk te doen.Documentairemaakster en Rwanda-kenner Eefje Blankevoort en genocidehistoricus Thijs Bouwknegt vertellen over de volkerenmoord, de rol van propaganda, de tribunalen, de verzoeningspogingen en de wederopbouw  

2014-04-06, OVT 10.35 Column Philip Freriks

vanaf 00:35:07

Column Philip Freriks

2014-04-06, OVT 10.40 Ooorlog in het museum

vanaf 00:39:25

De oorlogis niet dood, de oorlog leeft. Of het nou gaat om vergelijkingen van Poetin metHitler, of om onze verlegenheid met ‘minderheden’; de Tweede Wereldoorlog isnog altijd een referentiepunt. De herinnering aan die oorlog krijgt vorm in talvan musea. Het Anne Frank Huis, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, hetFries Verzetsmuseum en Oorlogsmuseum Overloon, elk heeft een eigen verhaal eneen eigen niche over de oorlog. En lag ooit de nadruk op ons Hollandse lijdentussen ’40 en ’45, inmiddels is het oorlogsverhaal uitgebreid met ander en veelgroter leed.Erik Somers, medewerker van het NIOD, promoveerde deze week op ‘De oorlog inhet museum. Herinnering en verbeelding’, over de veranderende presentatie vande oorlogsjaren in de afgelopen 60 jaar. Een gesprek over het belang van hetbonnenboekje, de ster, en de koerierster op de fiets.

OVT 6 april 2e uur helemaal

vanaf 01:03:34

OVT 6 april, 2e uur helemaal

2014-04-06, OVT 11.04 Geschiedenis crematie

vanaf 01:04:24

Precies een eeuw geleden werd er in Nederland voor het eerst, bij wijze van afscheidsritueel, een lijk verbrand. Dat gebeurde in het toen nog allerchristelijkste Nederland illegaal. Drie jaar later werd de zogenoemde ‘Vereeniging tot invoer der Lijkverbranding’ opgericht. Honderd jaar later is crematie in het inmiddels zo goed als christenloze Nederland heel gewoon en wordt er meer gecremeerd dan begraven.… over de geschiedenis van een succes, ofwel van de crematie.  

2014-03-09, OVT 11.11 Noah

vanaf 01:10:42

Volgendeweek gaat de grootste rampenfilm aller tijden in premiére over de ramp die demenselijke historie bijna voor altijd onderbrak, zo althans wil de mythe het.We hebben het over de ultramoderne spektakelfilm Noach van regisseur DarrenAronofsky, met in de hoofdrol Russel Crouw en Emma Watson, die als Hermelien van Harry Potter als eerderop het witte doek de elementen trotseerde. En dan krijgen we ook nog over een tijdje de film over Mozes van StevenSpielberg, met de verontrustende titel ‘Gods and Kings’. Alsof het niet op kan,en alsof de bijbelse spektakelcinema van de jaren vijftig en zestig terug isvan weggeweest. Want wie keek er niet met angst en beven naar: ‘The TenCommandments’ en ‘ Ben Hur’. Filmrecensent Jos van der Burg over het oude en nieuwe testament als voer voorfilmmakers.

2014-04-06, OVT 11.28 Het Spoor Terug, Rode Hulp

vanaf 01:27:59

In het Spoor Terug: de Rode Hulp, een tweedelige serie over het communistische verzet in Groningen tijdens en vóór de oorlog. Vanaf de jaren dertig hielpen de geestverwanten van Marx, Lenin en Stalin Duitse vluchtelingen, die in het Groningse land een welkom onderdak vonden. In de oorlog zelf werd het verzet werkelijk verzet.Zondag deel 1, de Rode Vluchtelingenhulp, samenstelling Leo Siepe.  

advertentie