OVT

OVT

In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
1. column van schrijfster Mies Bouhuys, gastcolumniste van de maand november, over haar herinneringen aan het Leidseplein in Amsterdam;
2. Paul van der Gaag in gesprek met economisch historicus Joost Jonker over de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs. Aanleiding is de arrestatie van een gerenommeerde beurshandelaar Han V. wegens fraude en het ineenstorten van de koersen op de beurs.
Proefschrift van Joost Jonker 'Merchants, Bankers, Middlemen; The Amsterdam money market during the first half of the 19th century', uitg. NEHA, Amsterdam.
HA-fragment Beurskrach 1929.
3. Paul van der Gaag in gesprek met journalist Dick Verkijk over zijn leven en journalistieke loopbaan naar aanleiding van de presentatie van zijn autobiografie 'Van Pantservuist tot pantservest. Zestig jaar (on)journalistieke ervaringen'.
Geïllustreerd met een fragment uit 1989 waarbij Verkijk het openen van de Berlijnse Muur verslaat;
4. telefonisch vraaggesprek van Paul van der Gaag met initiatiefnemer Barnard uit Hardenberg van de onlangs opgerichte Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF) over de geschiedenis van fabrieksschoorstenen in Nederland;
5. reportage van Kiki Amsberg over de presentatie van de historische roman 'Tweemaal Mariënburg' van Cynthia McLeod. Hierin beschrijft ze de tragische gevolgen van een arbeidersopstand in 1902 tegen de directie van de Surinaamse suikerfabriek Mariënburg die beheerd werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Met een voordracht door McLeod uit haar roman en een vraaggesprek met McLeod over de mythevorming rond de opstand en de reden waarom ze een Nederlandse en een Surinaamse versie heeft geschreven;
6. Paul van der Gaag in gesprek met historicus Gijs Mom over de geschiedenis van de elektrische auto naar aanleiding van zijn aanstaande promotie op het proefschrift 'Geschiedenis van de auto van morgen. Cultuur en techniek van de elektrische auto'.
Geïllustreerd met een fragment uit 1976 van Luud Schimmelpenninck en zijn witkar;
*7. rubriek: ‘Het spoor terug’. (is apart opgenomen in Woord.nl)

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentator is Paul van der Gaag

advertentie