OVT

OVT

Uitgebreide beschrijving:
1. De column 'Het mutsje van Martijn' van Arie Kleijwegt. Arie vertelt naar aanleiding van de gisteren verreden 15e Elfstedentocht hoe hij deze week door de diverse media werd benaderd om nog eens te vertellen over zijn rol als verslaggever bij Bartlehiem tijdens de Elfstedentocht van 1963. Hij dacht dat hij toen met zijn collega Jan Cottaar was maar dat bleek Jan Leijendekker geweest te zijn. Tijdens deze tocht droeg Arie Kleijwegt de te kleine muts van zijn zoon Martijn.
2. Marnix Koolhaas in gesprek met treinhistoricus Guus Veenendaal naar aanleiding van diens boek 'Slow Train to Paradise', uitg. Stanford University Press (Californië), isbn: 0-8047-2517-9. In dit boek zet hij uiteen hoe Nederlandse investeerders eind vorige eeuw een hoofdrol hebben gespeeld bij het opbouwen van het gigantische Noordamerikaanse spoorwegennet.
Fragment van het Spoor Terug uit 1986 'The Oklahoma Railroad', waarin Guus Veenendaal met Kees Slager deze spoorlijn in Oklahoma volgde.
3. Marnix Koolhaas in gesprek met Jannie Poelstra n.a.v. haar boek 'Luiden van een andere beweging', uitg. Het spinhuis, Amsterdam, isbn: 90-5598-064-2.
Een boek over de geschiedenis van huishoudelijke arbeid in Nederland van 1840 tot 1920. Jannie Poelstra promoveerde onlangs op deze studie.
Voorafgaand aan gesprek fragment van liedje 'Brief van een dienstmeisje op een advertentie' van Eduard Jacobs.
4. Een column van Marnix Koolhaas naar aanleiding van de gisteren verreden 15e Elfstedentocht. Hij ging de oorsprong van de schaatswedstrijden zoeken en vond die in 1466 in Brussel aan het hof van Filips de Goede, daar werd toen de eerste schaatswedstrijd verreden en niet in Friesland.
5. Marnix Koolhaas in gesprek met Paul Spapens, medeauteur van het vorig jaar verschenen boek 'Driekoningenzingen', een uitgave van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur', isbn: 0169-5614.
Een gesprek over het Driekoningenfeest van 6 januari.
6. De Spoor Terugdocumentaire met De Moedernegotie 1 (is apart opgenomen in Woord.nl)

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas


advertentie