OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-In zijn column heeft Arie Kleijwegt het over jaartallen in de geschiedenis die hoogtepunten memoreren. Voor hem was dat o.a. 1945, toen hij als marineman in Schotland zat. Hij werd er toen op uit gestuurd om in Londen een filmlamp op te halen voor een film die in het Schotse Scapa Flow werd gemaakt van de Jantjes.
-Naar aanleiding van het Kinderboekenweekthema Heksenketel praat Kees Slager met historische kinderboekenschrijfster Simone van der Vlugt, wiens eerste boek ´De amulet´ - over een heksenjacht in 1630 - vorig jaar verscheen (Lemniscaat, 90 6069 955 6), en met historica en hekserijdeskundige Marijke Gijswijt-Hofstra, over heksen en hekserij. Het boek 'Nederland betoverd' van Marijke Gijswijt-Hofstra is wekelijks op dinsdag van 12.00-12.30 uur af te halen op het Historisch Seminarium, Spuistraat 134, Kamer 517, te Amsterdam, 020-5254459. Kosten 30 gulden.
-Kees Slager in gesprek met kinderboekenschrijfster Simone van der Vlugt over haar deze week verschenen kinderboek 'Bloedgeld', over het reilen en zeilen aan boord van een VOC-schip (Lemniscaat, isbn 90 5637 042 1).
-Kees Slager in gesprek met Irene Costera Meijer, die vorige week promoveerde op 'Het persoonlijke wordt politiek. Feministische bewustwording in Nederland 1965-1980' (Spinhuis, isbn 90 5589 052 9)
-Naar aanleiding van het besluit van de SEP (de Samenwerkende Energie Producenten) de kerncentrale in Dodewaard te sluiten haalt Kees Slager herinneringen op aan opnamen die hij maakte tijdens de acties tegen de kerncentrale bij Dodewaard in september 1981. Op het moment suprême was zijn bandrecorder stuk.
-Kees Slager telefonisch in gesprek (vooraf opgenomen) met Marnix Koolhaas, die een aantal weken op het eiland Tristan da Cunha - in de Atlantische Oceaan - verblijft.
-Kees Slager telefonisch in gesprek met Wim van den Doel, voorlichter van de Rijks Universiteit Leiden over de arbeidsmarkt voor historici, naar aanleiding van hun persbericht dat ca. 84% van de afgestudeerde historici op een of andere wijze aan de slag is gekomen.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
herhaling
Derde deel van de vijfdelige serie De last der lusten, over de geschiedenis van de NVSH. 3. De seksuele revolutie Geboortebeperking is alom aanvaard in Nederland en de NVSH richt zich meer en meer op werkelijke seksuele hervorming. De NVSH spreekt zich uit voor abortus en pornografie, houdt een pleidooi voor homofilie, maar blijft moeite houden met seks voor het huwelijk. Vooral de jongere garde is dit tegen het zere been en zij sturen dan ook aan op een veel radicalere koers.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager

advertentie