OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Geïnspireerd door het oktobernummer van Maatstaf, waarin foto's van Nederlandse auteurs voorzien van een onderschrift door hun kinderen, haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan 1947. Hij stapte toen in een treincoupé, waar ook de toen ca. 5-jarige Annemarie Oster - dochter van Guus Oster en Ank van der Moer - zat.
-Hans Olink in gesprek met historicus Hans van Koningsbrugge, wiens proefschrift ‘Tussen Rijswijk en Utrecht’, over de diplomatieke betrekkingen tussen Zweden, Rusland en de Verenigde Nederlanden in 1697 en 1713, deze week in handelseditie verscheen (INOS-Groningen, isbn 90-73432-03-0) over Tsaar Peter de Grote.
-Paul van der Gaag in gesprek met journalist Igor Cornelissen over zijn zojuist verschenen 'biografische schets, Paul de Groot, staatsvijand nr. 1’ (Nijgh, isbn 90 3881379 1).
-Paul van der Gaag telefonisch in gesprek met Stef Temmink, directeur van het Oorlogsmuseum in Overloon, en met Frans Huinen, plaatsvervangend directeur van het directoraat van het Ministerie van VWS, over de plannen van dat ministerie om te stoppen met het geven van structurele subsidies aan de oorlogs- en verzetsmusea in Overloon en Amsterdam.
-In memoriam van de afgelopen week overleden Tineke Wibaut, die tegelijkertijd met haar man Frank Wibaut zelfmoord pleegde, na een huwelijk van vijftig jaar en na beiden lang en ernstig ziek te zijn geweest. Tineke Wibaut was o.a. actief in het verzet tijdens de oorlog, en overleefde het zgn. bunkerdrama in kamp Vught, waar 74 vrouwen een nacht in een veel te kleine cel werden opgesloten.
-Recensie door Kees Slager van ‘Pakt aan - de Rotterdamse havenarbeider 1890-1960’, van Jan van Oudenaarden (Waanders). Slager is zeer negatief, volgens hem heeft Van Oudenaarden geen havenarbeider gesproken.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
herhaling
Vierde deel van de vijfdelige serie De last der lusten over de geschiedenis van de NVSH. 4. De ommekeer Begin jaren zeventig lijkt de NVSH een overbodig instituut te zijn geworden: geboortebeperking is geaccepteerd, de condooms zijn vrijelijk te krijgen en de medische hulpverlening is ondergebracht bij de Rutgersstichting. Leden lopen massaal weg en interne ruzies zijn aan de orde van de dag

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag

advertentie