OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan de jaren zeventig, naar aanleiding van de uitzending van het programma Welingelichte Kringen waarin hij Ed van Thijn verslag hoorde doen van de verkiezingen in Bosnië. Dat deed hem denken aan het feit dat van Thijn werd gepasseerd voor het kabinet Kok. En hij maakt opmerkingen over de mentale verbouwing van de Volkskrant.
-Kees Slager in gesprek met journalist Frank van Vree naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek De metamorfose van een dagblad, een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant (Meulenhoff, isbn 90 290 5379 8).
-Column van ornitholoog Norman van Swelm naar aanleiding van het voornemen van minister van landbouw van Aartsen om een deel van het geld dat jaarlijks aan natuurbeschermingsorganisaties wordt gegeven over te hevelen naar boeren. Hij maakt zich behoorlijk kwaad.
-Kees Slager in gesprek met Raymond Fagel naar aanleiding van het onderzoek dat hij deed naar de integratie van Spanjaarden in Nederland en Nederlanders in Spanje een halve eeuw voor de Tachtigjarige Oorlog (De Hispano-Vlaamse wereld, de contacten tussen Spanjaarden en Nederlanders 1496-1555 - Raymond Fagel, Bijleveld, isbn 90 719 67 05 0, en Nieuwe Nederlanders, vestiging van migranten door de eeuwen heen - Marjolein `t Hart e.a. (IISG, isbn 90 6861 122 4)
-Geluidsfragment van de uitreiking van de AKO-literatuurprijs, dankzij een bommelding buiten de Amsterdamse beurs van Berlage, door Henk Vonhoff in een programma van Sonja Barend. Barend slaat op tilt. Prijswinnaar: mediëvist en biograaf Frits van Oostrom voor zijn boek Maerlants wereld.
-Kees Slager in gesprek met John Loose, directeur van de SBK - Beeldende Kunstuitleen, over de geschiedenis van de BKR en over wat er met de opgeslagen kunst - de erfenis van de BKR - moet gebeuren.
-Reportage van Kiki Amsberg, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Op reis met de VOC, de openhartige dagboeken van de zusters Lammens en Swellengrebel van M.L. Barend-van Haeften (Walburg Pers, isbn 90 6011 958 4).
-Bespreking van het boek In de schaduw van de lust, vijfentwintig jaar Rutgersstichting 1969-1994 van Lidy Schoon (Babylon de Geus, isbn 90 6222 326 5)
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
herhaling
de Spoor Terugdocumentaire, met het vijfde en laatste deel van de vijfdelige serie De last der lusten over de geschiedenis van de NVSH. 5. De Aftakeling `Een gezelligheidsclub met seksavonden¿, zo ziet men de NVSH in de jaren '70 en '80. Maatschappijhervorming heeft plaatsgemaakt voor groepsseks, sensuele massage en partnerruil. Daarnaast wordt de NVSH een toevluchtsoord voor seksuele minderheidsgroepen, zoals travestieten, pedofielen, exhibitionisten en sadomasochisten. Van de meer dan 200.000 leden midden jaren zestig zijn er in 1996 nog maar enkele duizenden over.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager

advertentie