OVT

OVT

Dood door gif-injectie; Gifgas op Halabja; Bloedbad op de Dam; Vergeten Russen; ANC; Oorlogsverleden in huizen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2014-05-04, 10.08 Dood door Injectie

vanaf 00:08:12

De meeste humane executie, indien zoiets al bestaat, is in de praktijk vaak nogal wreed. Zo bleek deze week weer eens bij de doodstraf door injectie bij een Amerikaanse ter dood veroordeelde in Oklahoma. De executie duurde zogezegd wat langer dan gepland, omdat er iets was met de injectiestof. De eerste dodelijke injectie als wettelijke terechtstelling  werd in 1982 gegeven aan Charles Brooks. Het idee van het humane gif per spuit, stamt al uit 1888. Toch duurde het nog bijna honderd jaar voordat het voor het eerst werd toegepast. Amerikanist Hans Veldman legt uit hoe dat kwam en vertelt over de eerste dodelijke injectie-terechtstelling.

OVT 2014-05-14 10.15 Gifgas in Halabja

vanaf 00:16:23

Vijfduizend doden door gifgas hebben sinds afgelopen dinsdag een herdenkingsplek in Den Haag. In 1988 bestookte Saddam Hussein de Koerdische plaats Halabja met mosterdgas en sarin. De beelden met de vreselijke gevolgen gingen de hele wereld over. Journalist Kees Schaepman was destijds in Halabja en deed samen met Jacques de Milliano verslag van het werk van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. Nadien bezocht hij het rampgebied nog een paar keer. Kees Schaepman komt vertellen over de gifgasaanval, de overlevenden, de Koerden en het Irak van Saddam.

OVT 2014-05-04 Column Alexander Munninghoff

vanaf 00:36:54

De column is deze week van Alexander Munninghoff

OVT 2014-05-04 Bloedbad op de Dam

vanaf 00:43:16

Op 7 mei 1945 schoten Duitse soldaten vanuit de Grote Club in Amsterdam op feestvierende Nederlanders op de Dam. Ze waren, zo werd jaren nadien duidelijk, geprovoceerd door de Binnenlandse Strijdkrachten, door de jongens in blauwe overall van Prins Bernhard dus. Die waren, tegen alle geallieerde regels in, alvast begonnen met gewelddadig en schietend  oppakken van Duitse militairen. En al gauw ging het van kwaad tot erger. Het incident liep uit op een bloedbad. De Duitsers wilden zich niet laten arresteren door een stelletje wildemannen, en de Binnenlandse Strijdkrachten wilden, nu het nog kon, laten zien hoe flink ze waren. Historicus en publicist Auke Kok zocht minutieus uit wat er op de zevende mei gebeurde. Hij komt vertellen over die dag, wat eraan vooraf ging en over de vaak dubieuze rol van de BS vlak na de bevrijding.

OVT 2014-05-04 2e uur helemaal

vanaf 01:04:05

OVT 4 mei 2014 2e uur helemaal

OVT 2014-05-04 11.05 Russische Krijgsgevangenen

vanaf 01:04:59

‘Deze jongens moet recht worden gedaan. Ik wil dat zij gekend en erkend worden en niet als een vlek worden uitgewist.’ Die hartenkreet schreef de 80-jarige Hennie Strijk aan Omroep Max. Bij haar thuis namelijk woonden een Sovjetsoldaat en zijn vrouw in. Ze moesten als krijgsgevangenen voor de Duitsers werken. En er waren meer Sovjetkrijgsgevangenen in Nederland. Ruim achthonderd van hen stierven in ons land en werden op het Russische Ereveld in Amersfoort begraven. Remco Reiding zocht, puur uit belangstelling, hun persoonlijke biografieën uit, trok hun levens na, en zocht hun familie in Rusland op . Over leed en leven van de Russen en hun nabestaanden zendt Omroep Max zondagavond om 18.00 uur de documentaire ‘Een Vergeten Oorlogsverhaal’ uit op Nederland 2. Remco Reiding, een van de hoofdfiguren uit de documentaire, blikt alvast vooruit.  

OVT 2014-05-04 11.12 Europese Miljoenen voor ANC

vanaf 01:11:28

Aanstaande woensdag zijn de verkiezingen in Zuid Afrika. En het moet wel gek gaan, wil het ANC niet als de grootste uit de bus komen. Want wie Zuid Afrika zegt, zegt ANC, en dat is al het geval sinds het Afrikaans Nationaal Congres in 1994 aan de macht kwam na de eerste vrije verkiezingen. Dat het Afrikaans Nationaal Congres deze met ruim 60 procent van de stemmen won, dankte de beweging mede aan de niet geringe geldelijke steun van de EEG. Historicus Roeland Muskens schreef ‘Aan de goede kant. Een geschiedenis van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging’. Muskens komt praten over de langdurige relatie van Europa met het ANC, en de Europese miljoenensteun aan de beweging

OVT 2014-05-04 Het Spoor Terug, Oorlogsherinneringen in Huis

vanaf 01:25:11

Het verhaal van de families Blok en Bloch En dan opeens vind je een dagboek, paspoort of fotoalbum. Achter het behang, in een vergeten kast of in een oude hoek op zolder ligt de oorlog of een verder verleden verborgen. Het huis verraadt het, doorgaans,  pas na jaren, bij een toevallige verbouwing of een verhuizing. Zo troffen Tessel en Dieuwertje  Blok bij het opruimen van het ouderlijk huis  een langspeelplaat aan met opnames  van hun grootouders en hun onderduikverleners. En zo vond Leendert Koppelaar in de schouw van zijn haard brieven, schilderijen en ansichten van een Joodse familie die de oorlog niet overleefde. Michal Citroen en Laura Stek stelden  twee mini-afleveringen voor Het Spoor Terug samen, waarin het verhaal wordt verteld van de families Bloch en Blok.

advertentie