OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-In zijn column Bekende Nederlanders gaat Arie Kleijwegt in op de huidige crisis in het betaald voetbal rond het geflopte sportkanaal 7. Hij haalt herinneringen op aan de kwartfinale voor de Europa Cup in 1963: Feijenoord - Vasas (1-0), waarna hij toen behoorlijk doorzakte met o.a. Koos Postema."
-Aandacht voor de crisis in het betaald voetbal naar aanleiding van het floppen van Sport 7. Een gesprek over de geschiedenis van het betaald voetbal met journalist Matty Verkamman, die samen met Evert Vermeer het boek “Om `t spel en de Knikkers, 40 jaar betaald voetbal" schreef (isbn 90 74804 03 9)."
-Erasmus schreef in 1511 dat de Nederlanders de bijnaam van zotten hadden en vrolijker in de omgang waren dan welk ander volk dan ooit. In 1930 typeerde socioloog Steinmetz zijn landgenoten als `een vreugdeloos volk dat zelden vrolijk is.´ Deze citaten komen uit het boek “Humor in geschiedenis en kunst" van Rudolf Dekker ed. (Verloren/EUR, isbn 90 6550 428 1). Paul van der Gaag in gesprek met historicus Rudolf Dekker over wat er in de tussenliggende eeuwen in Nederland met de humor is gebeurd.
-Paul van der Gaag in gesprek met Joan van Albada, gemeentearchivaris van Dordrecht, over zijn plannen om zijn archief voortaan actief materiaal te laten verzamelen van etnische minderheden.
-Reportage van Annemieke Windt van de tentoonstelling “De oorlog in het spel en het spel in de oorlog", spelletjes die gespeeld werden in Europa tijdens WO 2, in het Verzetsmuseum te Amsterdam (tot 9.2.1997).
-Paul van der Gaag telefonisch in gesprek met Sander den Haan, auteur van “Zucht om zich te oefenen in de lieflijke zangkunst. Het zangkoor van het Leidse Weeshuis in de Bataafs-Franse Tijd" - Sander den Haan en Peter Kann (isbn 90 6469 711 6). Plus CD Christian Friedrich Ruppe (1753-1826) - Christmas Cantata - Easter Cantata - Label NM Classics/92067. Het Leids Wezenkoor was het eerste gemengd zangkoor voor jongeren, opgericht in 1796. Ze traden voor het eerst op met kerst 1796.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire, met het eerste deel van het tweeluik Juf, gaat u trouwen? Aflevering 1: Onderwijzeres was het beroep voor meisjes uit de burgerij. Het was een goede voorbereiding op huwelijk en de zorg voor kinderen. In 1925 kwam er echter een wet die bepaalde dat de onderwijzers op de dag van haar huwelijk eervol ontslag kreeg.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag

advertentie