OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column 'Ich bin ein Berliner' van Arie Kleijwegt over zijn bezoek aan Berlijn als verslaggever op 25 juni 1963 tijdens het bezoek van president John F. Kennedy.
-Naar aanleiding van de rechtszaak tegen Johan V. alias de Hakkelaar een gesprek met de rechtshistorica Florike Egmond (Univ. van Leiden) en gespecialiseerd in de strafrechtspleging in de 17e en 18e eeuw en de rechtshistoricus Geert Bossers, die ooit promoveerde op de Juryrechtspraak in ons land in de Franse tijd, over de geschiedenis van het strafrecht.
-Naar aanleiding van de aangenomen motie in de Tweede Kamer over vrouwelijke erfopvolging van een adellijke titel een gesprek met historicus Maarten Prak en socioloog Cees Bruyn over de geschiedenis van de adel in Nederland. Zij schreven samen het boek 'De bloem der Natie. Adel en patriciaat in de Noordelijke Nederlanden' (niet meer verkrijgbaar).
-Naar aanleiding van het overlijden van het op 89-jarige leeftijd van de oud-verzetsstrijder Piet Nak een kort in memoriam.
-Recensie van Marnix Koolhaas van het boek 'Van Zedenleer tot Bruintje Beer', over de geschiedenis van het kinderboek, geschreven door Toos Zuurveen. Uitg. Roorda/Zalsman, grafische bedrijven. Een negatieve recensie.
-Volgend jaar bestaat de AOW 40 jaar in ons land. Nu organiseert het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling 'Van Aalmoes tot AOW'. Paul van der Gaag liep rond op de tentoonstelling met de samensteller Renger de Bruin. Er is ook een boek verschenen onder dezelfde titel als de
Dit jaar bestaan de Hernhutters 250 jaar. Daarom verscheen er ook een boek 'De Zeister Broedergemeente 1746-1996, Bijdrage tot de geschiedenis van de Hernhutters in Nederland van Aart de Groot en Paul Peucker. Verschenen bij de Walburg Pers. Marnix Koolhaas praat met Paul Peucker over de Hernhutters.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire, met het tweede deel van het tweeluik Juf, gaat u trouwen? Aflevering 2: Onderwijzeressen worden de dag van hun huwelijk eervol ontslagen. Dat staat in de wet. Wilde je blijven werken dan moest je ongetrouwd blijven. Tot 1958, dan wordt die wet geschrapt. Voor veel onderwijzeressen is die maatregel echter te laat. Samenstelling: Kiki Amsberg

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie