OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

-De column van Arie Kleijwegt getiteld 'Het kindeke van Bartlehiem'. Een vervolg op zijn columns over het vrijend stel in Bartlehiem tijdens de Elfstedentocht van 1985. Dit verhaal is een heel eigen leven gaan leiden. Nu blijkt het stel een echtpaar te zijn dat daar bewust een kind wilde maken. Het meisje is nu 12 jaar.
-Marnix Koolhaas praat met Duco Hellema, politicoloog (UvA) en auteur van het boek 'Buitenlandse politiek in Nederland' (uitg. Spectrum) over de veranderende houding binnen de Nederlandse politieke partijen t.a.v. de NAVO. Dit naar aanleiding van het feit of de NAVO uitgebreid moet worden met Oost-Europese landen. Bolkestein van de VVD is hier tegen om Rusland niet tegen het hoofd te stoten. + 2 historische fragmenten.
-Naar aanleiding van het wetsvoorstel inzake de adoptiewet dat deze week in de kamer wordt behandeld praat Marnix Koolhaas met Marianne Meijdam-Slappendel, auteur van 'De adoptie in Nederland' , isbn: 90 9009969 7 (uitg. in eigen beheer). Zij promoveerde in oktober op een onderzoek naar de adoptie in Nederland. In 1956 werd adoptie in Nederland bij wet geregeld. 2 Historische fragmenten. 1 Fragment met Jan de Hartog over het adopteren van zijn Koreaanse kinderen in 1967, programma Mies-en-Scène met Mies Bouwman.
-Marnix Koolhaas praat kort met Jurryt van de Vooren, die een afstudeerscriptie schreef over het dagelijks leven van de voetbalclub Feyenoord tussen 1933 en 1948. Jurryt van Voorden was student politicologie aan de UvA. Vanmiddag wordt de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord gespeeld.
-Afgelopen woensdag overleed op 88-jarige leeftijd de actievoerder en radencommunist Gerard van den Berg. Wander Eikelboom en Hans Olink woonden de begrafenis en de herdenkingsbijeenkomst in de Waag in Amsterdam bij en maakten een verslag van de oud strijdmakkers die herinneringen ophaalden. + HA-fragment.
-Marnix Koolhaas praat kort telefonisch met dr. Jan Stroop (UvA, neerlandistiek) die werkt aan een biografie over de tekstdichter Jan Pieter Heije (1809-1876). Hij doet een oproep aan luisteraars om zo nog meer informatie te verzamelen over J.P. Heije.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Modernegotie 8
Het slot van een serie van acht documentaires over de Nederlandse handel op de Oostzeelanden tijdens de Gouden Eeuw. Afl. 8 (slot): Rusland (St. Petersburg)
Samenstelling: Kiki Amsberg en Piet de Buck

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie