OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Salvador Bloemgarten naar aanleiding van de naderende 60ste verjaardag van Koningin Beatrix. Anekdote o.a. over haar geboorte.
-Het eerste uur van OVT is geheel gewijd aan de het vijftigjarig bestaan van de VVD. Kees Slager praat over de geschiedenis van de VVD met Henk Vonhoff, auteur van het boek `Liberalen onder één dak; VVD: 50 jaar liberale vereniging’ (uitg. SDU, isbn 90 12 08581 0); met Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Politieke Partijen (Groningen); en met Willem Breedveld, politiek redacteur van de Trouw. HA-fragmenten: Nacht van Oud en Wiegel/Den Uyl/Van Agt jaren '70.
-Dinsdag 27 januari viert de Vrouwenbond FNV haar vijftig jarig bestaan. Dan wordt ook het boek ‘Kranig en dwars’ van Marian van der Klein (uitg. IISG, isbn 90 6861 150 x) gepresenteerd. Kees Slager praat met haar over de Vrouwenbond.
-Een reportage van Steffie van den Oord over de tentoonstelling`Vertel nog eens van vroeger ... vroeger en nu: werelden van verschil’, Museum Kempenland in Eindhoven, t/m 15/3. Steffie van den Oord laat zich rondleiden door de samensteller van de tentoonstelling Wim Truyen en door twee Brabanders die herinneringen ophalen uit de jaren '30.
-Deze week promoveerde Govert Snoek aan de Rijksuniversiteit in Utrecht op het proefschrift `De Rozenkruisers in Nederland’, Voornamelijk in de eerste helft van de 17e eeuw, Een inventarisatie - isbn 90 393 1774 7. Kees Slager praat met hem over de Rozenkruisers.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De kunstenaarskolonie Meerhuizen ‘Op landgoed Meerhuizen’ aan de Amstel in Amsterdam woonde enkele jaren vóór de sloop een groep kunstenaars, zoals de componist Jacob van Domselaer, de schilders Charley Toorop en Conrad Kickert, de kunsthandelaar Jack Vecht en de filosoof Jobs Pos. Enkele familieleden schetsen de bewoners. Geïnterviewden: Constant Vecht; Olga Nieuwenhuijs; Wim van Domselaer; Brigitte Pos. Samenstelling: Kiki Amsberg Presentatie: Aad Bos

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager

advertentie