OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De columnist van de maand maart is de journalist Friso Endt. Zijn eerste column bevat zijn herinnering aan Ischa Meijer bij De Nieuwe Linie. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek I.M. van Connie Palmen.
-Aandacht de geschiedenis van de SP (Socialistische Partij). Dit naar aanleiding van de opmars van de Socialistische Partij in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 4 maart. Paul van der Gaag praat hierover met historicus Jos Palm, hoofdredacteur van het Historische Nieuwsblad en ex-SP-lid en met de directeur van het documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen Gerrit Voerman (Groningen). Fragment van de SP-spot en HA-fragment 1973.
-Hans Olink praat met de journalist Igor Cornelissen over zijn deze week te verschijnen boek `Raamgracht 4, mooie jaren bij het weekblad', deel 2 van zijn memoires over zijn jaren bij Vrij Nederland, uitg. Nijgh & Van Ditmar, isbn 90 388 1392 9.
-Afgelopen vrijdag werd bekend dat één van de oudste bladen van ons land, de Zierikzeesche Nieuwsbode, uit ons medialandschap gaat verdwijnen. De Nieuwsbode, die vier keer per week verschijnt op Schouwen-Duiveland, wordt opgeslokt door de PZC, de Provinciale Zeeuwse Courant. En daarmee wordt de monopoliepositie van die PZC in Zeeland vrijwel compleet, en verdwijnt een blad dat ruim anderhalve eeuw een vanzelfsprekendheid was op Schouwen-Duiveland. Paul van der Gaag praat met de hoofdredacteur van de Zierikzeesche, Ton van den Nouweland.
-Een recensie van Hans Olink van het onlangs verschenen `Biografisch woordenboek van het socialisme en de arbeidersbeweging in Nederland, deel 7', uitg. IISG, isbn 90 6861 140 2.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 5: De Zilvervloot. Na de mislukking van het `Groot Desseyn' - het plan om Spaans/Portugese bezittingen in het Atlantisch gebied te veroveren - gaat de WIC steeds vaker over op kaapvaart. In september 1628 verovert Piet Heyn de Zilvervloot. Gesteund door dit succes wordt opnieuw een poging ondernomen om Brazilië te veroveren. Geïnterviewden: Doeke Roos (Guyana, Berbice, Kijkoveral); Aad Boomert (Tobago); Arne Zuidhoek (Cuba); Els van Eyk (Amsterdam); Piet Emmer (Amsterdam); Ernst van den Boogaart (Recife).
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag