OVT - Spoor Terug
Oproer der Onderdanen 3: Limburg
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
Oproer der Onderdanen, deel 3
Een driedelige radioserie over de turbulente jaren 1840-1848. Afl. 3: Limburg
We sluiten de serie Oproer der Onderdanen af met een intussen bijna vergeten episode uit de Nederlandse geschiedenis.
Vandaag immers is het precies 150 jaar geleden dat het parlement van de Duitse Bond besloot, dat Limburg niet langer deel van Nederland kon blijven maar onderdeel van Duitsland moest worden. Even leek de separatistische beweging in Limburg haar doel bereikt te hebben, zodat het oproer der Limburgse onderdanen inderdaad tot afscheiding zou leiden. Maar uiteindelijk liep het toch anders. Hoe, daarover gaat het dit uur met Hardy Beekelaar en de Limburgse historicus Rob van der Heijden. + Telefonisch interview met Rico op den Camp over de Limburgse Pers.
2e uur: Oproer
Niet alleen in Frankrijk en Duitsland is 1848 een revolutiejaar, ook in Nederland is het zeer onrustig; met demonstraties in Den Haag en Amsterdam, arrestaties en veroordelingen van radicale journalisten en linkse agitatoren. Tevens besluit Limburg zich af te scheiden en aansluiting bij de Duitse Bond te zoeken. Koning Willem II, die onder druk van de gebeurtenissen in één nacht van conservatief liberaal is geworden, drukt er een nieuwe progressieve grondwet door. Zo loopt alles toch nog met een sisser af.
Geïnterviewden in de studio: Hardy BeekelaarUniv. Nijmegen); Hans Bornewasser (emeritus-hoogleraar); Jacques Giele; Jan-Luiten van Zanden(economisch-historicus Univ. Utrecht).
Andere geïnterviewden op band: Pieter Stokvis; Gerard Hooykaas (historicus) over grondwet.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Muziek: Bennie Huisman;
Teksten: Aad Bos;
Presentatie: Kees Slager en Gerard Leenders.