OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Wilhelmina
Rectificatie op item van vorige week. Er waren wel meer repo's van 6 september 1948 in het HA-archief. Helaas gaat deze rectificatie ook mis door het straten van de verkeerde fragmenten. Fragmenten van vorige week worden gestart.
-column Joris van den Berg: de NAVO-Taptoe-rel
De column van Joris van den Berg over de NAVO-Taptoe in 1936 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Er kwam verzet tegen het optreden van de Portugese Politiekapel (dictatuur Salazar). Politie greep hardhandig in o.l.v. hoofdinspecteur Landman. Joris van den Berg schreef erover in VN en kreeg het vervolgens aan de stok met burgemeester Van Hall van Amsterdam.
-De geschiedenis van het parlementaire debat
A.s. dinsdag is het weer Prinsjesdag. Aanleiding voor OVT om aandacht te besteden aan de geschiedenis van het parlementair debat. Een gesprek hierover met Peter v.d. Geer, al jaren analist van de parlementaire debatten. Met diverse fragmenten uit parlementaire debatten w.o. Jan Marijnissen: 'even dimmen' en het Engelse parlement.
-Ontdekking Antarctica
Van de drie in de Middeleeuwen onbekende continenten Amerika, Australië en Antarctica werd Amerika in 1492 door Columbus, Australië in 1643 door Abel Tasman en Antarctica, ja wie ontdekte Antarctica eigenlijk? Volgens de gangbare literatuur is het een tweestrijd tussen de Engelsman Edward Bransfield en de Rus Thaddeus von Bellingshausen, die allebei in januari 1820 het continent moeten hebben gezien, maar niemand weet wie eerder was. Het lijkt de tweestrijd tussen Amundsen en Scott wel, die in 1911 wedijverden om als eerste de geografische zuidpool te bereiken. Maar de strijd om de ontdekking van Antarctica is volgens historisch geograaf Wim Ligtendag achterhaald, omdat niemand minder dan kapitein Dirk Gerrits al in 1599, dus al 221 jaar voor Bransfield en Bellingshausen, het continent al gezien moet hebben. Marnix Koolhaas praat met Wim Ligtendag over deze opmerkelijke ontdekking.
-Chili comité Nederland, 25 jaar na staatsgreep Chili
Op 11 september 1973 vond in Chili de staatsgreep tegen Allende plaats. Ter gelegenheid van de herdenking van deze staatsgreep 25 jaar geleden heeft het Chili Comité Nederland een boekje uitgegeven onder de titel 'Weg met Pinochet, een kwart eeuw solidariteit met Chili', isbn 90 6473 356 2, Instituut voor Publiek en Politiek, Amsterdam.
Marnix Koolhaas praat met de auteur Hans Beerends. + HA-fragment uit 1973, demonstraties in Nederland tegen de staatsgreep.
-Geschiedeniskalender 1999
De Geschiedeniskalender 1999 is alweer uit en wordt dus weer weggegeven aan een luisteraar. Deze keer aan een luisteraar die het goede antwoord weet op de vraag van 2 april: In welk lichaamsdeel van Jezus werden de spijkers geslagen tijdens zijn kruisiging. Antwoord: in zijn polsen. De winnaar was Eric Beek uit Boskoop.
-Geschiedenis van de drs.
Afgelopen maandag, bij de opening van het academisch jaar van de Groningse universiteit, hield rector-magnificus Van der Woude een pleidooi om de doctorandus-titel in Nederland maar af te schaffen en te vervangen door meester of, nog beter, het internationaal klinkende master. Nederland heeft volgens van der Woude een internationaal nogal afwijkende titulatuur en dat is in een verenigd Europa niet meer van deze tijd, vindt hij. Hoe komen wij eigenlijk aan dat inderdaad wat vreemde systeem met professoren, doctoren, doctorandussen, meesters in de rechter en I-N-G-ingenieurs en I-R ingenieurs? Die vraag legt Marnix Koolhaas telefonisch voor aan Klaas van Berkel, hoogleraar in de geschiedenis na de middeleeuwen aan diezelfde universiteit van Groningen.
-Open monumentendag: dakpannen
Gisteren was het open monumentendag en ook vandaag hebben tal van bijzondere monumenten hun deuren nog geopend. Het thema van de monumentendag, die dit jaar voor de 25e keer werd gehouden, was Steengoed, de zorg voor historische bouwmaterialen". De grote promotor van dit thema was natuurlijk de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, want zij zijn voortdurend bezig met historische bouwmaterialen, en vandaar ook dat de Rijksdienst in een speciale uitgave aandacht besteedde aan de historie van de dakpan. Verslaggever Gerard Leenders ging naar het hoofdkantoor van de Rijksdienst in Zeist en sprak met het hoofd van de afdeling Instandhouding Math van Rooden.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
de achterhoek der aarde, deel 2
De Spoor Terugdocumentaire: De achterhoek der aarde
Een zesdelige serie over de geschiedenis van West Nieuw-Guinea (het huidige Irian Jaya). Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het Nederlands bestuur zich op 8 november 1898 in de plaatsen Manokwari en Fak-Fak vestigde. Daarvoor waagde alleen de zending zich in deze onherbergzame uithoek van ons koloniale rijk. Afl 2: De wereld stormt binnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er zwaar gevochten op Nieuw-Guinea en de bevolking wordt, eerst door de Japanse bezetters en daarna door de Amerikaanse bevrijders, met een schok de wereld van de twintigste eeuw binnengetrokken. Samenstelling: Paul van der Gaag en Erik Markus Presentatie: Kiki Amsberg, teksten: Aad Bos Geïnterviewden: Nicolaas Jouwe; Coos Ayal; Frans coenraad; Nonnie Kneefel; Matheus Roembrawe.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas