OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Joris van den Berg: VARA
De column van Joris van den Berg over zijn tijd bij de VARA-gids.
-Putten, boek Madelon de Keizer
Deze week verscheen het boek 'Putten, de razzia en de herinnering' , isbn 90 351 2003 5, uitg. Bert Bakker.
Kees Slager praat met de auteur Madelon de Keizer. In Putten werd op 30 september 1944 een aanslag door het verzet op de Duitsers gepleegd. De Duitsers namen als represaille alle mannelijke inwoners gevangen en voerde ze naar concentratiekampen. Maar een klein aantal mannen overleefden de kampen. Madelon de Keizer heeft nu een boek geschreven over het omgaan met de herinneringen aan dit drama. Heeft het strenge geloof een rol gespeeld bij het wel of niet overleven van de kampen? Een kritisch interview. Verder nog een gesprek met één van de overlevenden, dominee de Ruig. + HA-fragmenten.
-Damesblad Margriet bestaat 60 jaar
Aandacht voor het 60 jarig bestaan van het weekblad Margriet. Kees slager en Kiki Amsberg praten met de vroegere hoofdredactrice Hanny van der Horst en met Christien Brinkgreve, auteur van het boek 'Margriet weet raad: gevoel en moraal in Nederland 1938-1978'. + Citaat uit oude Spoor Teruguitzending over huisvrouwen.
-Leids Ontzet
Aanstaande zaterdag is het 3 oktober en dat betekent: haring en wittebrood in Leiden, want daar vieren ze het feit dat die stad in 1574 werd ontzet van een Spaanse belegering. Dat feit wordt al jaren gevierd. De laatste jaren met een drie oktoberlezing. Die van vorig jaar is nu uitgegeven onder de titel: 'Leids beleg en ontzet door Spaanse ogen'- Raymond Fagel, isbn 90 12 08660 4, SDUuitg. Kees Slager praat met de auteur Raymond Fagel. Voorafgaand een HA-fragment van een viering uit 1945.
-Doodsportretten
In het Teylers-museum in Haarlem is verleden week een tentoonstelling geopend die gewijd is aan doodsportretten. “Naar het lijk” heet de tentoonstelling en ze geeft een overzicht van deze bijzondere manier van doodsverwerking in de periode van 1500 tot heden. Verslaggever Gerard Leenders ging naar Haarlem en sprak met samensteller Bert Sliggers.
-Recensie over biografie van Dominee Buskes
Een recensie van Hans Olink over het onlangs verschenen boek - 'Buskes dominee van het volk' Biografie - dr. E.D.J. de Jongh, isbn 90 242 9360 X, uitg. Kok, Kampen. Voorafgegaan door een HA-fragment uit 1975 van dominee Buskes.
- De Spoor Terugdocumentaire: De Achterhoek der aarde, een zesdelige serie over de geschiedenis van West Nieuw-Guinea (het huidige Irian Jaya). Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het Nederlands bestuur zich op 8 november 1898 in de plaatsen Manokwari en Fak-Fak vestigde. Daarvoor waagde alleen de zending zich in deze onherbergzame uithoek van ons koloniale rijk. Afl. Afl 4: Planmatige opbouw Na het loslaten van Indonesië, is Nieuw-Guinea nog het enige wat Nederland rest in 'de Oost'. Dan pas komen er eindelijk investeringen in het land. In economie, onderwijs en gezondheidszorg. Ook het vlak na de Tweede Wereldoorlog al opgekomen Papoeanationalisme krijgt nu een kans. Want de internationale druk is groot, en omdat Nederland niets wil weten van overdracht aan Indonesië, wordt toegewerkt naar een zelfstandig West-Papoea. Samenstelling: Paul van der Gaag en Erik Markus, presentatie: Kiki Amsberg
Geïnterviewden: Nicolaas Jouwe; oud bestuursambtenaar Kees Lagerberg; Jos Marey; Frans Peters; Karel krey (PARNA); Art van Veldhoven; Puck Günthart.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager
Geluid OVT is afkomstig van audiocassette van Publieksservice van de VPRO, de documentaire komt van uitzendband.

advertentie