OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt een herinnering op aan de oudejaarsconferences van Wim Kan in de jaren vijftig. Wim Kan had (1960/1961) een conference gewijd aan Jan de Quay - Lijmen Jan - en Arie zou de volgende dag Kan daarover interviewen. Op weg er naartoe kreeg Arie echter een auto-ongeluk, en dat is gememoreerd in Kan's memoires.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met socioloog en criminoloog Herman Franke (schreef o.a. "Van schavot naar krantenkolom" (1981) en "De dood in het leven van alledag" Nijgh, 1985) en met Ralph Pagano (promoveerde een aantal jaren geleden op een onderzoek naar de toelating van de camera in de openbare rechtszitting) praat Marnix Koolhaas over de ontwikkelingen in de misdaadverslaggeving gedurende de afgelopen eeuw, naar aanleiding van het voluit met naam, toenaam en woonplaats in beeld verschijnen van de crimineel Charles Zwolsman.
10.30 Marnix Koolhaas in gesprek met de historici Pieter Drooglever en Vincent Houben over de vraag of Nederland het beter of minder goed deed dan andere dekoloniserende machten.
Drooglever: werkt bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en is bezig met het vergaren van de Officiële Bescheiden betreffende de Nederlands Indische betrekkingen van 1945 tot 1950. Dit jaar verschijnt het laatste en 20ste deel.
Houben: docent bij de vakgroep Talen en Culturen van Zuidoost Azië en werkt aan een boek over de verhouding tussen de Indische kolonie en het moederland.
11.05 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Wim Smit, chef conservering van de Koninklijke Bibliotheek, naar aanleiding van het bericht dat 43 % van de oude kranten in slechte conditie is en dat 20 % niet meer raadpleegbaar is.
11.10 Reportage van Pien Rosmalen van de tentoonstelling "De eindjes aan elkaar knopen" over de armoede in de crisisjaren in het Volksbuurtmuseum in de Haagse Schilderswijk.
11.15 Als tegenwicht tegen alle lovende in memoriams bij de dood van 1e-kamerlid Ad Kaland leest Kees Slager (ook een Zeeuw) een in memoriam waarin hij andere 'heldendaden' van Kaland memoreert.
11.25 Marnix Koolhaas in gesprek met Duco Hellema, een van de medewerkers aan het eerste Jaarboek Buitenlandse Zaken (SDU).
11.25 rubriek: 'Het Spoor Terug' (is apart opgenomen in Woord.nl), met aflevering 1 van tweeluik Varen op de Oost, over de passagiersvaart naar Ned. Indië.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie