OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt een herinnering op aan Ned. Indië en het strijdkrachtenprogramma;
10.15 Kees Slager telefonisch in gesprek met de historicus Ger Harmsen, die ooit "Voor de bevrijding van de arbeid", over de geschiedenis van de vakbeweging. Aanleiding is de huidige stakingen bij de openbaar vervoersbedrijven en de rol als stakingsbreker
10.35 Kees Slager in gesprek met Geert Mak over diens zojuist verschenen boek "Een kleine geschiedenis van Amsterdam" (Atlas).
11.05 Gesprek van Marnix Koolhaas met Willemien Kort-van Welzen over haar proefschrift "Christelijke Kamerleden en de vrijheid van meningsuiting, een parlementair-historisch onderzoek. (Tjeenk-Willink, Zwolle)
11.10 Fragment van Spoor Terugdocumentaire van 15 november 1987 gemaakt door Hans Olink over het zogenaamde Bunkerdrama in Kamp Vught in 1944, waarbij 10 vrouwen om het leven kwamen. Hans Olink schreef hierover een boek "Vrouwen van Vught", dat deze week verscheen (Bas Lubberhuizen).
11.15 Reportage van Gerard Leenders van de tentoonstelling 'Werk'stukken in het Helmonds Gemeentemuseum, schilderijen uit de periode 1870-1940 waarop de werkende mens centraal staan. Rondleiding door conservatrice Margot Jongedijk.
11.25 Slot van tweedelige Spoor Terugdocumentaire Varen op de Oost over de passagiersvaart naar "Ons Indië". Over het dagelijks leven aan boord van de bemanning en over hoe het na de oorlog bergafwaarts ging.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie: Kees Slager

advertentie