OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding pruttelt Arie Kleijwegt nog wat na over het Nationaal Debat dat er had moeten komen over het Nederlandse optreden in Ned. Indië, en hij herinnert zich de anekdote dat hij met collega Bouke Poelstra Willem Drees bezocht en dat deze bij het aansteken van een sigaret niet zijn sigaret naar het vuurtje uitstak doch naar zijn snor.
10.07 Marnix Koolhaas in gesprek met Lydia Schut, docent arbeidsrecht aan de Leidse Universiteit en bezig met proefschrift over stakingsrecht, over de invloed van rechters op stakingen. Naar aanleiding van de uitspraak in het kort geding dat deze week werd aangespannen tegen de FNV door de werkgevers in het conflict rond het streekvervoer.
10.30 Marnix Koolhaas in gesprek met brigade-generaal b.d. Ben Bouman, die vorige week promoveerde op "Van driekleur tot Rood-Wit, de Indonesische officieren uit het KNIL 1900-1950" (Uitgave Sectie Militaire Geschiedenis, Min. van Defensie) en oud-KNIL-officier Donald Poetiray, die na de onafhankelijkheid van Indonesië koos voor het Indonesische leger.
11.05 Reportage van Hans Olink waarin deze praat met Jaap Kloosterman van het IISG dat beslag heeft weten te leggen op een uitgebreid archief - op microfilm - over de terreur in de Stalinkampen.
11.13 Reportage van Pien Rosmalen. Ze bezoekt de 69-jarige accordeondocent (de eerste aan het conservatorium) Arie Willems die een uitgebreide verzameling van zo'n zeventig accordeons heeft die nu worden geëxposeerd in de Gaviolizaal in Helmond.
11.20 Reportage van Hans Olink van de verzameling van boeken van de socialistische beweging van Agnes Kerssemakers van antiquariaat Forum in Utrecht.
11.25 Spoor Terugdocumentaire, met een speurtocht naar het geheime leven van mevrouw Helene Kröller-Muller.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie: Marnix Koolhaas