OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan de Marva, waarmee hij te maken kreeg toen hij in dienst was van de Koninklijke Marine van januari 1945-augustus 1948.
10.10 Reportage van Kiki Amsberg van het opheffingscongres van de Vrouwenafdeling van de PvdA: de Rooie Vrouwen. Kiki o.a. in gesprek met Pijkel Schröder en Ien van den Heuvel over 20 jaar Rooie Vrouwen.
10.35 Kees Slager in gesprek met Ir. Rudolf Filarski, naar aanleiding van diens proefschrift "De kanalen van de Koning-Koopman" (Neha/NHB), over de aanleg van vele kanalen door Koning Willem 1 begin 19de eeuw, een project in omvang vergelijkbaar met de Deltawerken, en waar Holland bijna failliet aan is gegaan.
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met Judith Belinfante, directeur van het Joods Historisch Museum te Amsterdam, naar aanleiding van de berichten in de krant van het zogenaamde "Survivors of the Shoah"-project, dat tot stand komt op initiatief van Steven Spielberg naar aanleiding van de reacties op diens film Schindler's List. Spielberg wil alle overlevenden van de holocaust - laten - interviewen.
Mensen die willen interviewen, en mensen die geïnterviewd willen worden kunnen schrijven naar het Joods Historisch Museum, tav Survivors Shoah Foundation, Postbus 16737, 1001 RE Amsterdam. "
11.10 Reportage van Paul van der Gaag van het historisch café in Utrecht.
11.20 Reportage van Pien Rosmalen van het Romeins Badhuis in het Archeon.
11.25 Tweede aflevering van de Spoor Terug drieluik "Vrouwen in wapenrok" over vrouwen in het Nederlandse leger. Deze aflevering gaat over de Marva, de Marine Vrouwenafdeling, in Indonesië.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie