OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan zijn periode bij de VPRO dat hij de uitzending van de Fred Hachee Show verbood omdat die een interview met God afnam, naar aanleiding van de vondst van een brief van hemzelf van 8 mei 1944 waaruit blijkt dat hij in die periode heel religieus dacht..
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met huisarts Cees van Ojik, afkomstig uit Zwanenburg, woordvoerder van "De lastige Zwanenburger". Van Ojik verzet zich al dertig jaar tegen de uitbreidingen van luchthaven Schiphol. Het gesprek gaat over de geschiedenis van deze acties en over de alternatieven die in de loop der jaren zijn aangedragen. Van Ojik kondigt de rest van de zogenaamde "Zeven plagen" aan, waarvan er tot nu toe drie geweest zijn.
10.30 Paul van der Gaag in gesprek met Carla Wijers, die deze week promoveerde op haar proefschrift over de geschiedenis van het Limburgse carnaval: "Prinsen en clowns in het Limburgse narrenrijk: Het carnaval in Simpelveld en Roermond 1945-1992" (P.J. Meertensinstituut)
11.05 Reportage van Willem de Haan van het feest ter gelegenheid van het klaarkomen van de grondsanering van de zwaar vervuilde grond van de chemische fabriek Aagrunol in de Groningse Oosterpoortbuurt. Na jarenlange acties lukte het de buurt de fabriek de wijk uit te krijgen en de grond gesaneerd.
11.10 Interview van Hans Olink met Cornelis Lafeber, gepensioneerd geschiedenisleraar, die bezig is met het schrijven van "Nascholing bij u thuis", en dat moet een 25-delige serie boeken worden waarin de wereldgeschiedenis wordt herverteld. Zojuist is verschenen het derde deel: "De Nederlandse Opstand 1555-1588". Lafeber wil niet alleen de grote namen noemen, maar ook het gewone volk.
11.50 Paul van der Gaag in gesprek met boekhandelaar Frits van der Meij, naar aanleiding Vers voor de Pers van afgelopen maandag en het overstelpende oorlogsboekenaanbod. Van der Meij vindt het mooi dat "De Jong" en "Van Randwijk" zijn herdrukt, en jammer dat bijvoorbeeld Presser (Ondergang: De vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom 1940-1945) niet is herdrukt. Dat soort boeken moet altijd beschikbaar zijn, aldus van der Meij.
11.30 Derde en laatste aflevering van het Spoor Terug drieluik Vrouwen in Wapenrok, over vrouwen in het Nederlandse leger. Deze aflevering gaat over de jaren na de oorlog tot aan de opheffing van de Marva. Aandacht voor het dagelijks leven
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag