OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

Deze uitzending duurt één uur, vanwege een zendtijdruil.
10.05 In zijn column "De Fox versus Max Blokzijl" haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan zijn periode bij Radio Herrijzend Nederland. Toen bij vergissing door de RAF de Haagse Bezuidenhout was gebombardeerd op 3 maart 1945, gaf Joop Landré alias De Fox de schuld aan de Duitsers. Hierop reageerde Max Blokzijl furieus, waarmee bewezen was dat Radio herrijzend Nederland in het nog niet bevrijde deel van Nederland werd ontvangen.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met de hoogleraar orthopedagogiek UvA Klaas Doornbos over het "Weer samen naar school-project". Doorbos is voorstander van het inkrimpen van het speciaal onderwijs voor LOM en (Z)MLK, het inzetten van extra leerkrachten op gewone scholen, concurrentie tussen scholen tegengaan om te voorkomen dat scholen moeilijke leerlingen gaan weren, kleinere klassen.
10.40 Michal Citroen heeft samen met Paul Schulten onderzoek gedaan naar de oorzaken die leidden tot het vergissingsbombardement van de RAF op 3 maart 1945 op de Haagse Bezuidenhout. Bij dit bombardement kwamen meer dan 800 mesen om het leven. Ze maakten een documentaire die a.s. dinsdag in Aardse Zaken wordt uitgezonden, maar in OVT vertelt Michal al vast over die oorzaken.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie